Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

«Ετοιμοπόλεμοι» οι διαδηλωτές στην Αίγυπτο

Ο αντιπρόεδρος Ομάρ Σουλεϊμάν εμμέσως απείλησε με πραξικόπημα

ΑΠΕ, Reuters, A.P.
10-02-11

ΚΑΪΡΟ. Σφίγγει εκ νέου ο κλοιός γύρω από τον Χόσνι Μουμπάρακ, καθώς παρά τις αρχικές ενδείξεις ότι οι κινήσεις της νέας του κυβέρνησης στην κατεύθυνση της μεταρρύθμισης του πολιτικού συστήματος μπορούσαν να καταλαγιάσουν την κοινή γνώμη οι αντιπολιτευτικές δυνάμεις δείχνουν ότι είναι σε θέση όχι μόνο να κινητοποιήσουν μεγάλα πλήθη εκτός της πλατείας Ταχίρ, αλλά και να παραλύσουν την κρατική μηχανή με απεργιακές δράσεις. Την ίδια στιγμή και ενώ στον απόηχο της μεγάλης διαδήλωσης της Τρίτης οι «Νιου Γιορκ Τάιμς» αναφέρουν ότι τα μέχρι πρότινος διφορούμενα μηνύματα του Λευκού Οίκου περί «μεταβίβασης της εξουσίας σε τάξη» έχουν προκαλέσει τη δυσαρέσκεια των διαδηλωτών, ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έθεσε χθες στον Αιγύπτιο ομόλογό του Ομάρ Σουλεϊμάν το ζήτημα «άμεσης και αμετάβλητης πολιτικής αλλαγής». Σε μια ένδειξη, ωστόσο, ότι οι αντοχές του καθεστώτος εξαντλούνται, ο κ. Σουλεϊμάν απείλησε, εμμέσως πλην σαφώς, με πραξικόπημα σε περίπτωση αποτυχίας του διαλόγου με τους εκπροσώπους των διαδηλωτών.

«Δεν μπορούμε να ανεχθούμε αυτήν την κατάσταση για πολύ ακόμα», δήλωσε ο κ. Σουλεϊμάν κατά τη διάρκεια συνάντησης με τους συντάκτες των μεγαλύτερων εφημερίδων της Αιγύπτου. «Δεν επιθυμούμε, φυσικά, να αντιμετωπίσουμε την αιγυπτιακή κοινωνία με τα όπλα της αστυνομίας», συνέχισε ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου. «Αν ο διάλογος δεν φέρει αποτέλεσμα, τότε η εναλλακτική λύση είναι ένα πραξικόπημα, το οποίο συνεπάγεται βιαστικές κινήσεις και ουκ ολίγους παραλογισμούς», τόνισε ο κ. Σουλεϊμάν.

Ο ίδιος, επίσης, διέψευσε κατηγορηματικά ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ θα μεταβεί στη Γερμανία προκειμένου να υποβληθεί σε ιατρικές εξετάσεις διαρκείας. «Ευχαριστούμε την καγκελάριο Μέρκελ για την πρόσκληση, αλλά θεωρούμε ότι πρόκειται για αυθάδη παρέμβαση στις εσωτερικές μας υποθέσεις», δήλωσε.Οι απειλές του κ. Σουλεϊμάν προκάλεσαν την έντονη αντίδραση των διαδηλωτών, οι οποίοι φιλοδοξούν ότι η προγραμματισμένη για αύριο διαδήλωση στο Κάιρο θα είναι η μεγαλύτερη από την έναρξη της εξέγερσης. «Σήμερα μας απειλεί, αλλά αναρωτιέμαι πώς θα αντιμετωπίσει τα 70 εκατ. των Αιγυπτίων που θα βγουν στους δρόμους αν τολμήσει να απλώσει χέρι πάνω μας», σχολίασε ο εκπρόσωπος της συμμαχίας των πέντε μεγαλύτερων ομάδων δράσης της νεολαίας, Αμπντουλραχμάν Σαμίρ. Δίπλα του, άλλοι διαδηλωτές εξέφραζαν δυσπιστία για τις προθέσεις των παραδοσιακών κομμάτων της αντιπολίτευσης, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι το διευθυντικό στέλεχος της Google Inc. Ουαέλ Γκονίμ είναι το πλέον κατάλληλο πρόσωπο να τους εκπροσωπήσει στις συνομιλίες. Την ίδια ώρα, το ηγετικό στέλεχος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας Εσάμ Αλ Εριάν ξεκαθάριζε ότι το κόμμα του απορρίπτει την ιδέα της ίδρυσης θρησκευτικού κράτους.

Η χθεσινή 16η ημέρα της εξέγερσης χαρακτηρίστηκε από διαδηλώσεις και συμπλοκές στο νότιο τμήμα της Αιγύπτου και στο Λούξορ, καθώς και από την αιφνιδιαστική απεργία σε πέντε εταιρείες που διαχειρίζονται τη Διώρυγα του Σουέζ. Σύμφωνα, τέλος, με τους «Νιου Γιορκ Τάιμς», οι συντάκτες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Αλ Αχράμ» διαφώνησαν χθες ανοικτά με τη διεύθυνση του εντύπου για την κάλυψη των διαδηλώσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.