Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

Δυσαρέσκεια Ισραήλ για «άδειασμα» Μουμπάρακ από ΗΠΑ

AFP, ΑΠΕ

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Μπορεί τα στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης να αποφεύγουν τις δημόσιες επικρίσεις για την πολιτική του Λευκού Οίκου όσον αφορά την Αίγυπτο, αρκετά είναι εκείνα, ωστόσο, τα οποία αφήνουν να διαρρεύσει στον τοπικό Τύπο έντονη δυσαρέσκεια για την «απροκάλυπτη», όπως τη χαρακτηρίζουν, στήριξη των Αμερικανών στους αντιπάλους του Χόσνι Μουμπάρακ. Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, έχει διατάξει τους πρεσβευτές της χώρας στα κράτη της Δύσης να καταστήσουν στους «οικοδεσπότες» τους ξεκάθαρο πως η σταθερότητα της Αιγύπτου συνδέεται με αυτή της ευρύτερης Μέσης Ανατολής. Παράλληλα και με εξαίρεση ορισμένους αρθρογράφους των κεντροαριστερών εφημερίδων «Χαάρετς» και «Μααρίβ», το σύνολο των ισραηλινών μίντια θεωρεί «άδειασμα με σοβαρές επιπτώσεις για την περιοχή» την ευθυγράμμιση του προέδρου των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα με την αιγυπτιακή αντιπολίτευση.


«Εχουμε την εντύπωση ότι η Ουάσιγκτον έσπευσε να ξεφορτωθεί τον κ. Μουμπάρακ μόλις αυτός μεταβλήθηκε σε ενοχλητικό σύμμαχο», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ισραηλινός αξιωματούχος υπό τον όρο της ανωνυμίας του. «Ακόμα και αν ισχύει ότι η αμερικανική θέση έγινε πιο νεφελώδης τις τελευταίες ώρες, αυτό δεν αναιρεί το εν ψυχρώ άδειασμα του Αιγύπτιου προέδρου... Η εγκατάλειψη του προέδρου Μουμπάρακ απειλεί να υπονομεύσει την ίδια την αξιοπιστία της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής», πρόσθεσε.

Από την έναρξη της κρίσης στην Αίγυπτο, ο δεξιός κυβερνητικός συνασπισμός του κ. Νετανιάχου δεν κρύβει την ανησυχία του για το ενδεχόμενο ανάδυσης των ισλαμιστών στην εξουσία και της δεδομένης, στην περίπτωση αυτή, ακύρωσης της ειρηνευτικής συμφωνίας του 1978. Ο φίλα προσκείμενος στο περιβάλλον Νετανιάχου και πρώην πρεσβευτής του Ισραήλ στον ΟΗΕ, Ντόρι Γκολντ, προσάπτει στον Αμερικανό πρόεδρο ότι διαπράττει το ίδιο ακριβώς λάθος με τον Τζίμι Κάρτερ. Ο πρόεδρος Κάρτερ είχε τότε αρνηθεί να υποστηρίξει τον σάχη του Ιράν στο όνομα της δημοκρατίας. «Αν οι Αμερικανοί συμπεριφέρονται έτσι σ’ έναν άνθρωπο ο οποίος εδώ και δεκαετίες αποτελεί το μεγαλύτερό τους στήριγμα στην περιοχή, όντας ένα πραγματικό φράγμα κατά του ισλαμισμού, τότε τι πρέπει να σκεφτούν σήμερα οι υπόλοιποι σύμμαχοί τους;», διερωτήθηκε ο κ. Γκολντ, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Γεντιόθ Αχρονόθ».

Αλλοι θεωρούν ότι οι εξελίξεις στην Αίγυπτο θα ενισχύσουν βραχυπρόθεσμα τη θέση του Ισραήλ στη Δύση. «Στο τέλος, το Ισραήλ θα είναι ο μοναδικός σταθερός σύμμαχος των Δυτικών απέναντι στην απειλή του ισλαμισμού», σχολίασε ο καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Μπαρ Ιλάν, Εϊτάν Γκιλμπόα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.