Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2011

Aρνείται να παραιτηθεί ο ηγέτης της Υεμένης



A.P.

ΣΑΝΑΑ. Ο πανταχόθεν βαλλόμενος ηγέτης της Υεμένης, Αλ Αμπντουλάχ Σαλέχ, αρνήθηκε χθες να παραιτηθεί από την εξουσία της χώρας, χαρακτηρίζοντας «προκλητικά» τα αιτήματα των μαζικών διαδηλώσεων εναντίον του. Ωστόσο, ο Σαλέχ, ο οποίος παραμένει στον θώκο του επί τρεις δεκαετίες, ζήτησε διάλογο με την αντιπολίτευση. Το αίτημά του απορρίφθηκε ως προσχηματικό από τους διαδηλωτές, ενώ ομάδα κληρικών με σημαντική επιρροή ζήτησε τον σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας που θα αναλάβει να οδηγήσει την Υεμένη σε εκλογές.


Ο Σαλέχ, πάντως, επιμένει στις προσπάθειες εκτόνωσης της έντασης. Στη χθεσινή του συνέντευξη Tύπου, μάλιστα, ανακοίνωσε ότι διέταξε τα στρατεύματα της χώρας να μη βάλλουν εναντίον διαδηλωτών της αντιπολίτευσης. Εν τούτοις, οι διακηρύξεις αυτές έρχονται αργά, αφού ήδη έντεκα άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους από τότε που ξεκίνησαν οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις πριν από λίγες εβδομάδες.

Οι ταραχές στην Υεμένη –το φτωχότερο αραβικό κράτος– εντάσσονται και αυτές στο κύμα των κοινωνικών εξεγέρσεων που συγκλονίζουν την ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, και έχουν ήδη προκαλέσει την πτώση δύο δικτατοριών, της Αιγύπτου και της Τυνησίας. Η κυβέρνηση του Σαλέχ ήταν αδύναμη ακόμη και πριν από την εξέγερση και στηρίζεται για την επιβίωσή της στην αμερικανική αρωγή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.