Οι χθεσινές διαδηλώσεις στην Αίγυπτο ήταν οι μεγαλύτερες από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας
AFP, Reuters, A.P.
ΚΑΪΡΟ. Βαθιά επηρεασμένοι από την παρουσία του Ουαέλ Γκονίμ, του 30χρονου διευθυντικού στελέχους της Google που κρατούνταν από τη μυστική αστυνομία, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του εκατοντάδες χιλιάδες διαδηλωτές συνέρρευσαν χθες στην πλατεία Ταχρίρ του Καΐρου και έκαναν πορεία προς το Κοινοβούλιο, ζητώντας την εκδίωξη του Χόσνι Μουμπάρακ. Σύμφωνα με τους φωτορεπόρτερ του Γαλλικού Πρακτορείου, οι χθεσινές διαδηλώσεις ήταν οι μεγαλύτερες από την έναρξη του κινήματος διαμαρτυρίας κατά του Αιγύπτιου προέδρου, στις 25 Ιανουαρίου. Ανάλογος ήταν και ο όγκος των διαδηλωτών στην Αλεξάνδρεια, την άλλη μεγάλη πόλη της Αιγύπτου. Ο Ουαέλ Γκονίμ υπήρξε η ήρεμη δύναμη πίσω από το YouTube και το Facebook μέσω των οποίων ανδρώθηκε το κίνημα διαμαρτυρίας στην Αίγυπτο, γι’ αυτό και κρατούνταν επί δύο εβδομάδες από τη μυστική αστυνομία με την κατηγορία της υποκίνησης εξέγερσης. Τη Δευτέρα το βράδυ, λίγες ώρες μετά την απελευθέρωσή του, εμφανίστηκε σε αιγυπτιακό δορυφορικό δίκτυο και εξιστόρησε την περιπέτειά του. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο 30χρονος Γκονίμ ξέσπασε σε κλάματα, όταν άκουσε τον αριθμό των νεκρών από τις συγκρούσεις με την αστυνομία. «Είχαμε πάει όλοι εκεί για ειρηνικές διαμαρτυρίες» είπε, ζητώντας να μην τον αντιμετωπίζουν ως ήρωα. «Οι ήρωες», είπε, «είναι όσοι έμειναν στους δρόμους». Ωστόσο, είχε ήδη μετατραπεί σε σύμβολο του αγώνα για τους Αιγύπτιους διαδηλωτές, όπως αναφέρει σχετικά χθεσινό δημοσίευμα των New York Times.
Οταν χθες το απόγευμα ο Γκονίμ εμφανίστηκε στην πλατεία Ταχρίρ και ένωσε τη φωνή του με εκείνη των δεκάδων χιλιάδων διαδηλωτών, το πλήθος τον υποδέχθηκε με ζητωκραυγές. «Δεν θα εγκαταλείψουμε το αίτημά μας και αυτό είναι η αποχώρηση του καθεστώτος» είπε στο πλήθος, που συμφώνησε μαζί του. Στον αντίποδα, ο αντιπρόεδρος της Αιγύπτου Ομάρ Σουλεϊμάν εμφανίστηκε χθες στην κρατική τηλεόραση και προσπάθησε να κατευνάσει τα πνεύματα, κομίζοντας μηνύματα αλλαγής και σεβασμού του προέδρου Μουμπάρακ. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος, σύμφωνα με τον κ. Σουλεϊμάν, έχει δώσει εντολές να μη γίνουν διώξεις και να παραχωρηθεί το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης στη νεολαία. Ο Αιγύπτιος αντιπρόεδρος εξήγγειλε τη σύσταση «ανεξάρτητης» επιτροπής για την αναθεώρηση του Συντάγματος υποστηρίζοντας ότι το πρώτο βήμα για την αλλαγή του πολιτικού συστήματος αποτελεί γεγονός.
Ο Λευκός Οίκος απηύθυνε έκκληση χθες για «άμεσα» και «αμετάκλητα» μεταρρυθμιστικά βήματα στην Αίγυπτο, χωρίς ωστόσο να τα προσδιορίσει. Ο Ρόμπερτ Γκιμπς, ο εκπρόσωπος του προέδρου Ομπάμα, αρνήθηκε να σχολιάσει τα διστακτικά βήματα του καθεστώτος αν και άφησε να εννοηθεί ότι αυτά δεν φαίνεται να ικανοποιούν τον αιγυπτιακό λαό. Ο κ. Γκιμπς είπε ότι η Ουάσιγκτον επιθυμεί να δει εξελίξεις στην Αίγυπτο οι οποίες θα οδηγήσουν σε ελεύθερες και δίκαιες εκλογές, «διαδικασία που θα λάβει χώρα χωρίς καθυστέρηση και θα οδηγήσει σε άμεσα και μη αναστρέψιμα αποτελέσματα».
Αίσθηση έχει προκαλέσει η παραδοχή του Γάλλου πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν ότι ο πρόεδρος Μουμπάρακ όχι μόνο παραχώρησε το προσωπικό αεροσκάφος του στην οικογένειά του, αλλά πλήρωσε και τα έξοδά τους κατά τη διάρκεια των πρόσφατων χριστουγεννιάτικων διακοπών τους σε αιγυπτιακό θέρετρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.