Έρευνα έδειξε πως η πλειοψηφία των ερωτηθέντων σε αραβικές χώρες θεωρεί πως το Wikileaks είναι κάτι θετικό.
Με συμπάθεια βλέπει ο αραβικός κόσμος το Wikileaks, καθώς, σύμφωνα με έρευνα του Doha Debate που διεξήχθη σε 17 αραβικές χώρες, έξι στους δέκα Άραβες θεωρούν πως οι αποκαλύψεις της ιστοσελίδας του Τζούλιαν Ασάντζ κάνουν τον κόσμο καλύτερο, καθώς πιέζουν τις κυβερνήσεις να «αλλάξουν συμπεριφορά», δημιουργώντας μεγαλύτερη διαφάνεια.
Στο πλαίσιο της έρευνας ερωτήθηκαν 1.000 Άραβες την πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου: έξι στους δέκα εξέφρασαν την άποψη πως το Wikileaks βελτιώνει την κατάσταση στον κόσμο. Τα 3/4 επίσης είπαν πως θα ήθελαν να δουν περισσότερες αποκαλύψεις σχετικό με τον αραβικό κόσμο.
Η έρευνα διεξήχθη σε χώρες του Περσικού Κόλπου και της Βόρειας Αφρικής, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν η Τυνησία και η Αίγυπτος, που μονοπώλησαν το διεθνές ενδιαφέρον με τις αντικυβερνητικές εξεγέρσεις οι οποίες οδήγησαν στην απομάκρυνση δύο προέδρων.
Σε αντίστοιχο πλαίσιο κινήθηκαν και τα αποτελέσματα παρεμφερούς έρευνας που έγιναν σε φόρουμ στο Κατάρ, όπου το 74% δήλωσε ότι ο κόσμος είναι καλύτερος με το Wikileaks παρά χωρίς αυτό.
Ένα μεγάλο ποσοστό των ερωτηθέντων επίσης (60%) δήλωσε πως θεωρεί ότι το Wikileaks έπαιξε σημαντικό ρόλο στα γεγονότα στην Τυνησία και την Αίγυπτο, καθώς και στις άλλες αραβικές χώρες όπου φαίνεται να ξεκινούν αντίστοιχα κινήματα. Το ίδιο ποσοστό εκτιμά πως, χάρη στο Wikileaks, οι κυβερνήσεις θα αρχίσουν να αλλάζουν τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζουν το λαό.
Σύμφωνα με την έρευνα, το 55% των Αράβων πιστεύουν ελάχιστα ή ίσως και τίποτα από αυτά που ακούν από τις κυβερνήσεις τους. Το αντίστοιχο ποσοστό παρουσιάζεται ιδιαίτερα αυξημένο στη Βόρεια Αφρική, με το 65% να δηλώνουν πως δεν εμπιστεύονται καθόλου την κυβερνητική πληροφόρηση.
Ωστόσο (αν και οι μισοί εκ των ερωτηθέντων είπαν πως επιθυμούν πλήρη ελευθερία πληροφόρησης και διαφάνεια), παρά το γενικότερο κλίμα υπέρ του Wikileaks, το 50% θεωρεί πως αυτά που δημοσιεύτηκαν και πάλι δεν είναι 100% ακριβή, ενώ αρκετοί δήλωσαν πως δεν είναι σίγουροι για το εάν το Wikileaks είναι «καθαρό» ή αν από πίσω του κρύβονται πολιτικά συμφέροντα και σκοπιμότητες.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Gulf News (17-02-11)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.