Hμερομηνία 27-02-11
Διάταγμα Ομπάμα για πάγωμα κεφαλαίων και κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας
The Economist
Καθώς ο κλοιός έσφιγγε γύρω του και άρχισε να διαφαίνεται η αρχή του τέλους, ο Μουαμάρ Καντάφι εκφώνησε στις 22 Φεβρουαρίου παραληρηματική ομιλία. Είχε προηγηθεί μια εβδομάδα ποτισμένη στο αίμα της εξέγερσης που άφησε πίσω εκατοντάδες νεκρούς. Ο επί 42 χρόνια απόλυτος ρυθμιστής των πεπρωμένων της Λιβύης, βρυχήθηκε ότι δεν θα παραδοθεί ποτέ και διέταξε τους άνδρες να κυνηγήσουν τα «λιπαρά ποντίκια» που του εναντιώθηκαν. Την Παρασκευή, 25 Φεβρουαρίου, έκανε νέα επιβλητική εμφάνιση στην Πράσινη Πλατεία. Κάλεσε τους οπαδούς του να υπερασπιστούν το έθνος, είπε ότι εάν χρειαστεί θα ανοίξει όλα τα οπλοστάσια της χώρας για να οπλίσει τον λαό και τις λιβυκές φυλές. Τέλος του παιχνιδιού ή αρχή του εμφυλίου;
Στη Γενεύη, το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ εξέδωσε καταδικαστικό ψήφισμα κατά του λιβυκού καθεστώτος, το ΝΑΤΟ ετοιμαζόταν να εξετάσει την αποστολή εποπτικής ναυτικής και αεροπορικής δύναμης στη Μεσόγειο, με τη διευκρίνιση ότι δεν πρόκειται να παρέμβει στα εσωτερικά της Λιβύης, οι 27 της Ε.Ε. συναίνεσαν ως προς την επιβολή κυρώσεων, εμπάργκο όπλων και πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων της Λιβύης, με τον πρόεδρο Σαρκοζί να ζητάει ευθέως την παραίτηση του Λίβυου ηγέτη. Αντίστοιχα μέτρα ανακοίνωσε και ο πρόεδρος Ομπάμα, που εξέδωσε προεδρικό διάταγμα με στόχο το πάγωμα των κεφαλαίων της οικογένειας Καντάφι στις ΗΠΑ και το κλείσιμο της αμερικανικής πρεσβείας στην Τρίπολη. Αργά χθες το βράδυ αναμενόταν να συνεδριάσει και πάλι εκτάκτως το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ.
Το τελευταίο δεκαήμερο, παρά την αιματοχυσία, οι εξεγερμένοι αψήφησαν στην Τρίπολη τις συμμορίες των αιμοβόρων υποστηρικτών του καθεστώτος Καντάφι. Tο τέλος του παιχνιδιού πλησιάζει. Ο ένας μετά τον άλλο, οι πυλώνες του καθεστώτος καταρρέουν. Οι ανατολικές επαρχίες της Λιβύης ελέγχονται από τους αντικαθεστωτικούς. Στρατιώτες στασίασαν, δύο πιλότοι μαχητικών αυτομόλησαν στη Μάλτα, η παραγωγή πετρελαίου σταμάτησε και η οικονομία είναι κλινικά νεκρή, κυρίως διότι οι χιλιάδες ξένοι εργάτες που την κινούν αναχωρούν δρομαίοι. Οργιάζουν οι φήμες ότι εκτός των υπουργών Εσωτερικών και Δικαιοσύνης που αποσκίρτησαν, η συντριπτική πλειοψηφία των στρατηγών έχει γυρίσει την πλάτη στον Καντάφι.
Τα γεγονότα στη Λιβύη ξεκίνησαν όπως ακριβώς στην Τυνησία και την Αίγυπτο. Η Λιβύη, όμως, είναι πολύ διαφορετική χώρα. Στα πρώτα είκοσι χρόνια στην εξουσία, ο Καντάφι προσπάθησε να επιβάλει την «Τρίτη Παγκόσμια Θεωρία» ή αλλιώς τον Σοσιαλισμό των Βεδουίνων. Τα τελευταία χρόνια έδειξε να έχει «μαλακώσει» και άνοιξε τη χώρα στους ξένους επενδυτές... Ομως τώρα, ούτε αυτό αρκεί πλέον.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_27/02/2011_434134
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.