Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2011

Oι φόβοι του Ιράν

Α. P., BBC

ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Μπορεί επισήμως η ιρανική ηγεσία να χαιρετίζει τις ραγδαίες εξελίξεις στην Αίγυπτο ως «προπομπό μιας νέας Μέσης Ανατολής», αλλά οι ενδείξεις ότι η εξέγερση στην πολυπληθέστερη αραβική χώρα προκαλούν διάχυτη ανησυχία στο εσωτερικό του θεοκρατικού καθεστώτος της Τεχεράνης πληθαίνουν. Χθες ο γενικός εισαγγελέας του Ιράν, Γκολάμ Χοσέιν Μοχσεμί Ετζεχί διέταξε τον κατ’ οίκον περιορισμό της ηγετικής φιγούρας των αντιπολιτευτικών δυνάμεων, Μεχντί Καρουμπί, με αφορμή την έκκληση που είχε απευθύνει ο τελευταίος για τη διεξαγωγή εκδήλωσης συμπαράστασης στους λαούς της Τυνησίας και της Αιγύπτου ανήμερα της ετήσιας πορείας για την επέτειο της ισλαμικής επανάστασης του 1979. Η συγκεκριμένη πορεία, η οποία διοργανώνεται από την κυβέρνηση, πραγματοποιήθηκε χθες με τη συμμετοχή χιλιάδων Ιρανών, οι οποίοι δεν παρέλειψαν να φωνάξουν συνθήματα υπέρ των Αιγυπτίων, πέραν των γνωστών κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ.

Την κίνηση του γενικού εισαγγελέα του Ιράν δεν παρέλειψε να επικρίνει η Ουάσιγκτον, η οποία έκανε λόγο περί υποκρισίας. «Αντί για λόγια δίχως νόημα, η ιρανική κυβέρνηση οφείλει να αναγνωρίσει το δικαίωμα των δικών της πολιτών να διαδηλώνουν ειρηνικά», δήλωσε ο εκ των εκπροσώπων Τύπου του Λευκού Οίκου, Τόμι Βίετορ.

Την ίδια στιγμή, το BBC κατήγγειλε χθες ότι η ιρανική κυβέρνηση δημιουργεί προβλήματα στην αναμετάδοση των γεγονότων στην Αίγυπτο από το περσικό πρόγραμμα του διεθνούς σταθμού. «Το Ιράν οφείλει να διατάξει τον άμεσο τερματισμό των ηλεκτρονικών παρεμβολών στο πρόγραμμα του “BBC Persian”», δήλωσε ο διευθυντής του ξένου προγράμματος του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, Πίτερ Χόροκς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.