Οι δύο χώρες συμφώνησαν να επαναληφθεί ο επίσημος διμερής διάλογος για την επίλυση σειράς ζητημάτων που προκαλούν εντάσεις στις σχέσεις τους.
Ινδία και Πακιστάν συμφώνησαν να ξαναρχίσουν τις επίσημες ειρηνευτικές συνομιλίες που είχαν διακοπεί από το Νέο Δελχί μετά τις επιθέσεις στη Βομβάη που είχαν πραγματοποιήσει ισλαμιστές εξτρεμιστές το 2008. Το Ισλαμαμπάντ ανακοίνωσε σήμερα ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών, που διαθέτουν πυρηνικά οπλοστάσια κι έχουν εμπλακεί σε τρεις πολέμους από το 1947, θα αρχίσουν πριν τον Ιούλιο.
Οι δύο χώρες υφίστανται πιέσεις από τις ΗΠΑ να επιλύσουν ζητήματα που προκαλούν συνεχείς προστριβές ανάμεσά τους, περιλαμβανομένων των αλληλοκατηγοριών για τη δράση εξτρεμιστών και το τελικό καθεστώς του διαφιλονικούμενου κρατιδίου Κασμίρ. Η διμερής διένεξη εμπλέκει και το Αφγανιστάν, περιπλέκοντας τις προσπάθειες «ειρήνευσης» στη χώρα αυτή, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον.
Ανώτατος αξιωματούχος της Ινδικής κυβέρνησης είπε ότι η απόφαση να επαναληφθούν οι συνομιλίες ελήφθη σε συνάντηση μεταξύ κορυφαίων διπλωματών των δύο χωρών στην πρωτεύουσα του Μπουτάν, το Τίμφου, στο περιθώριο μιας περιφερειακής διάσκεψης.
Αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα πραγματοποιήσουν σειρά επαφών για εκκρεμή διμερή ζητήματα, όπως η αντιμετώπιση της τρομοκρατίας και το Κασμίρ, εν όψει της επίσκεψης του Πακιστανού ΥΠΕΞ στην Ινδία τον Ιούλιο, αναφέρεται σε ανακοινωθέν του υπουργείου στο Ισλαμαμπάντ.
«Συμφώνησαν να επαναληφθεί ο διάλογος για όλα τα θέματα», αναφέρεται στο ανακοινωθέν.
Εάν πράγματι οι συνομιλίες ξαναρχίσουν οι πιθανότητες ταχείας προόδου στις σχέσεις των δύο χωρών θεωρούνται ελάχιστες. Οι δύο γειτονικές χώρες έχουν εμπλακεί σε τρεις ένοπλες συρράξεις από την ίδρυσή τους πριν από 60 χρόνια και πλέον και παραλίγο να εμπλακούν σε πυρηνικό πόλεμο το 1999.
Οι προηγούμενες επίσημες συνομιλίες, που είχαν αρχίσει το 2004, διολίσθησαν γρήγορα σε ένα ναρκοπέδιο διαφωνιών, εμποδίων και δυσπιστίας.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ (10-02-11)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.