Με τη βοήθεια του Ιντερνετ και της τηλεόρασης, ο «ιός» της εξέγερσης μεταδίδεται από χώρα σε χώρα στη Μέση Ανατολή και τη Β. Αφρική
Αντικυβερνητικές διαδηλώσεις και αδίστακτη καταστολή στην Υεμένη, στην Αλγερία και στο Μπαχρέιν, παραχωρήσεις αμέσως μόλις ανακοινώθηκαν οι πρώτες κινητοποιήσεις στο Κουβέιτ, συνεχιζόμενη λαϊκή πίεση προς τους μετεπαναστατικούς διαχειριστές της εξουσίας στην Τυνησία και στην Αίγυπτο...
Τα εύφλεκτα συστατικά των εξεγέρσεων ποτίζουν τις πρωτεύουσες των αραβικών χωρών, περνώντας τα σύνορα με τη βοήθεια παναραβικών τηλεοπτικών δικτύων όπως το Αλ Τζαζίρα, καθώς και του αραβόφωνου Iντερνετ. Πολλές χώρες συναγωνίζονται ως προς το ποια θα γίνει η επόμενη Αίγυπτος.
Μια υποψήφια είναι η Αλγερία, όπου η κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι θα ικανοποιήσει «σύντομα» το αίτημα των επίμονων διαδηλωτών για άρση του καθεστώτος εκτάκτου ανάγκης. Αλλη υποψήφια θεωρείται η Υεμένη, όπου οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις συνεχίζονται εδώ και εβδομάδες, παρά τη δέσμευση του επί τριάντα χρόνια προέδρου Σαλέχ ότι δεν θα είναι υποψήφιοι ούτε αυτός ούτε ο γιος του και παρά τις αυξήσεις προς τους δημοσίους υπαλλήλους.
Η ανακοίνωση επιδόματος 2.650 δολαρίων προς κάθε οικογένεια δεν απέτρεψε τις διαδηλώσεις ούτε στο μικρό Μπαχρέιν, έδρα του αμερικανικού 5ου στόλου. Εκεί, όπως και στη Συρία, οι αντιδράσεις εναντίον του καθεστώτος έχουν και φυλετικό υπόβαθρο - στο Μπαχρέιν διαδηλώνουν σιίτες κατά του σουνίτη βασιλιά, στη Συρία αντιδρούν σουνίτες εναντίον του αλεβίτη προέδρου.
Στο Κουβέιτ παραιτήθηκε χθες ο υπουργός Εσωτερικών, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για τον βασανισμό μέχρι θανάτου ενός κρατουμένου, ενώ ο εμίρης ανακοίνωσε επίδομα 3.500 δολαρίων σε κάθε Κουβεϊτιανό, καθώς και διανομή τροφίμων με δελτίο.
Στην Παλαιστίνη, που συγκλονίζεται και από τον απόηχο της διαρροής μυστικών εγγράφων, παραιτήθηκε σύσσωμο το υπουργικό συμβούλιο και η παλαιστινιακή διαπραγματευτική ομάδα, ενώ στο Ιράν η ηττημένη αντιπολίτευση ξαναπήρε τους δρόμους με αναπτερωμένο ηθικό.
Οσο για τον Λίβυο Καντάφι, ζήτησε νέες εξεγέρσεις - όχι, φυσικά, στη χώρα του, αλλά στην Παλαιστίνη.
προκειται για το οραγματικο φαινομενο ντομινο που δειχνει να ξεφευγει απτον ελεγχο, εκτος κι αν οσο περιοριζεται στην Αφρικη, θεωρειται ελεγχομενο. Μηπως να προβληματιστουμε οσοι βρισκομαδτε στη Δυση :[
ΑπάντησηΔιαγραφή