Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου 2011

Εξηγήσεις από τη CIA ζητά ο Πάουελ για τον ««Curveball»


Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ζητά εξηγήσεις από τη CIA για τις λανθασμένες πληροφορίες που του έδωσε σχετικά με το Ιράκ μετά τις αποκαλύψεις του «Curveball».


Ο Αμερικανός πρώην υπουργός Εξωτερικών Κόλιν Πάουελ ζήτησε από την CIA και το Πεντάγωνο να του εξηγήσουν για ποιο λόγο του έδωσαν λανθασμένες πληροφορίες για το Ιράκ, μετά τις αποκαλύψεις της βρετανικής εφημερίδας The Guardian ότι ο Ιρακινός με το κωδικό όνομα «Curveball» έδωσε ψεύτικες πληροφορίες στις αμερικανικές αρχές.

Ο Κόλιν Πάουελ είχε δηλώσει στις 5 Φεβρουαρίου 2003 σε ομιλία του στον ΟΗΕ ότι έχει πληροφορίες σύμφωνα με τις οποίες το Ιράκ έχει βιολογικά όπλα, βασιζόμενος στις πληροφορίες που είχε δώσεις στις αμερικανικές αρχές ο «Curveball».

«Το ερώτημα θα έπρεπε να έχει τεθεί στη CIA και την DIA (υπηρεσία αμυντικών πληροφοριών) προτού αυτές οι λανθασμένες πληροφορίες (για την ύπαρξη βιολογικών όπλων) αναφερθούν στην έκθεσή μου προς το Κογκρέσο, στο λόγο για την Κατάσταση του Εθνους (του πρώην προέδρου Τζορτζ Μπους του νεότερου) και στην παρέμβασή μου στον ΟΗΕ στις 5 Φεβρουαρίου (2003)», δήλωσε στον The Guardian ο Πάουελ.

Ο Ιρακινός Ράφιντ Αχμεντ Αλουάν αλ-Τζανάμπι, γνωστός με το κωδικό όνομα «Curveball», παραδέχθηκε ότι είπε ψέματα στις αμερικανικές αρχές για το πρόγραμμα κατασκευής όπλων μαζικής καταστροφής του Ιράκ για να πετύχει την ανατροπή του Σαντάμ Χουσέιν.

«Είχα την ευκαιρία να κατασκευάσω κάτι που θα ανέτρεπε το καθεστώς», τόνισε ο αλ-Τζανάμπι στην The Guardian. «Οι γιοι μου και εγώ είμαστε περήφανοι που γίναμε ο λόγος που δόθηκε στο Ιράκ το πλεονέκτημα της δημοκρατίας», πρόσθεσε.

Για την υπόθεση αυτή, η εφημερίδα Los Angeles Times είχε αποκαλύψει το 2005 πως οι πληροφορίες του «Curveball» για ιρακινά όπλα μαζικής καταστροφής ήταν ελάχιστα αξιόπιστες, σύμφωνα με τις γερμανικές μυστικές υπηρεσίες BND.

Εξάλλου πέντε ανώτατοι αξιωματούχοι της γερμανικής υπηρεσίας είχαν δηλώσει την εποχή εκείνη στην εφημερίδα ότι είχαν προειδοποιήσει τις αμερικανικές αρχές πως η συγκεκριμένη πηγή, ο «Curveball», δεν είχε συμμετάσχει ποτέ στην κατασκευή βιολογικών όπλων, ούτε είχε δει κανέναν να τα κατασκευάζει.

«Γνωρίζαμε εδώ και χρόνια ότι η πηγή με το κωδικό όνομα 'Curveball' δεν ήταν εντελώς αξιόπιστη», πρόσθεσε ο Πάουελ.

Στην ομιλία του στον ΟΗΕ ο πρώην υπουργός Εξωτερικών είχε παρουσιάσει τον αλ-Τζανάμπι, οι πληροφορίες του οποίου χρησιμοποιήθηκαν από τις ΗΠΑ για να δικαιολογήσουν την εισβολή στο Ιράκ το 2003, ως «χημικό μηχανικό».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.