Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου 2011

Ναι στη συνεργασία Ρωσίας- ΝΑΤΟ για Ευρώπη




ΜΟΣΧΑ – Πάνος Ιγνατίου

Η Ρωσία είναι έτοιμη για συνεργασία με το ΝΑΤΟ σε ό,τι αφορά το σχέδιο δημιουργίας κοινού Ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας υπολογίζοντας τα αμοιβαία συμφέροντα και την ανάγκη της συλλογικής αντίδρασης στις κοινές προκλήσεις στον τομέα της πυραυλικής διάδοσης αλλά δεν πρέπει να πρόκειται για συγκυριακή πολιτική υπέδειξε ο ΥΠ. ΕΞ της Ρωσία Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος μίλησε με σκληρή γλώσσα αλλά και με ειλικρίνεια στην 47η Διάσκεψη του Μονάχου για την Ασφάλεια.

Ο Ρώσος ΥΠ. ΕΞ αναφερόμενος στα αποτελέσματα των περσινών Συνόδων κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας – ΝΑΤΟ στη Λισαβόνα και του Οργανισμού για την Ασφάλεια και την Συνεργασία που έγινε στην Αστάνα, υπογράμμισε ότι οι σχέσεις στον τομέα της ασφάλειας σήμερα αλλάζουν ουσιαστικά. Παρ’ όλα αυτά στην Ευρωατλαντική περιοχή παραμένουν ακόμα δυνάμεις οι οποίες δεν είναι ικανές να κάνουν αποφασιστικό βήμα από το παρελθόν στο μέλλον. « Ήρθε η ώρα, είπε, που πρέπει να διαλέξουμε ανάμεσα στα κοινά στρατηγικά συμφέροντα και στην πρόσκαιρη συγκυριακή πολιτική σκοπιμότητα» Ο Σργκέι Λαβρόφ τόνισε ότι η κοινή άμυνα από τις κοινές απειλές είναι ύψιστη συμμαχική μορφή στον τομέα της ασφάλειας. Από αυτή την άποψη η ικανότητα μας να δημιουργήσουμε κοινό Ευρωπαικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας με τη συμμετοχή της Ρωσίας και του ΝΑΤΟ θα γίνει μια ιδιόμορφη αξιολόγηση της ειλικρίνειας των διακηρύξεων της ετοιμότητας για συνεργασία και έμπρακτη δημιουργία αδιαίρετης ευρωοατλαντικής και ευρασιατικής κοινότητας ασφάλειας. Ουσιαστικό σημείο εδώ υπέδειξε ο κος Λαβρόφ είναι ό,τι κάνουμε στο Συμβούλιο Ρωσίας- ΝΑΤΟ συμπεριλαμβανομένης και της συνεργασίας στον τομέα της αντιπυραυλικής άμυνας, δεν πρέπει να «ορίζει εχθρούς» , να προκαλεί ζημιά στην παγκόσμια στρατηγική σταθερότητα, προκαλώντας νέες διαχωριστικές γραμμές- αυτή τη φορά- ανάμεσα στο Συμβούλιο Ρωσίας – ΝΑΤΟ και τον υπόλοιπο κόσμο. Αυτό τόνισε θα υπόσκαπτε τις επιτακτικά αναγκαίες προσπάθειες επίτευξης διαπολιτιστικής ομόνοιας»

Ο Σεργέκι Λαβρόφ είπε ακόμα ότι «Οι επαγγελματίες καταλαβαίνουν σήμερα πολύ καλά ότι η εφαρμογή των σχεδίων των Η. Π. Α για την ανάπτυξη της δικής τους αντιπυραυλικής ασπίδας, τα οποία αποτελούν τη βάση του συζητούμενου συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας του ΝΑΤΟ σημαίνει ουσιαστική αναβάθμιση σε στρατηγικό επίπεδο. Εξάλλου πρόσθεσε αυτό θίγει άμεσα την αποτελεσματικότητα των Ρώσικων Δυνάμεων Πυρηνικής Συγκράτησης, κάτι που υπέδειξε θα προκαλέσει οπωσδήποτε αντίμετρα. Για όλους θα πρέπει να γίνει ολοφάνερο το γεγονός ότι στην ευρωατλαντική περιοχή δεν υπάρχουν κράτη που θα είχαν λόγους, σχέδια ή προθέσεις να απειλούν τα μέλη του ΝΑΤΟ» Σε σχέση με αυτό ο Ρώσος ΥΠ. ΕΞ χαρακτήρισε ενώπιον της κας Χίλαρι Κλίντον, ως ένδειξη αλλαγών την σημερινή ανταλλαγή των επικυρωτικών εγγράφων της Συνθήκης για τους στρατηγικούς επιθετικούς εξοπλισμούς. ( START). Πάντως ο Σεργκέι Λαβρόφ και η Χίλαρι Κλίντον συμφώνησαν ότι με την ανταλλαγή των επικυρωτικών εγγράφων έγινε ακόμα ένα βήμα στο δρόμο προς ένα αποπυρηνικοποιημένο κόσμο και τη δημιουργία πραγματικά ίσης ασφάλειας για όλους.

Εν τω μεταξύ όπως μεταδίδεται από έγκυρα Μ.Μ.Ε η Ρωσία και το ΝΑΤΟ προχώρησαν στις Βρυξέλες σε ευρείες διαβουλεύσεις για την από κοινού δημιουργία εδαφικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας της Ευρώπης . Από Ρωσικής πλευράς παίρνει μέρος η αντιπροσωπεία του Υπουργείο Άμυνας με επικεφαλής τον Υποδιοικητή του Γενικού Επιτελείου των Ενόπλων Δυνάμεων της Ρωσίας στρατηγό Βάλερι Γκερασίμοφ χωρίς ωστόσο να αναφέρεται στο ρεπορτάζ ποιοι λαμβάνουν μέρος από Αμερικάνικης πλευράς. Οι διαβουλεύσεις διεξάγονται στη βάση της Συμφωνίας για την συνεργασία στο πλαίσιο σχεδίου δημιουργίας Ευρωπαϊκού συστήματος αντιπυραυλικής Άμυνας που προτάθηκε από το ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της Συνόδου κορυφής του Συμβουλίου Ρωσίας- ΝΑΤΟ τον Νοέμβριο του 2010 στη Λισαβόνα.

1 σχόλιο:

  1. Τα προαναφερόμενα εκτιμώ ότι έχουν πολύ σημαντική αξία στο εγγύς περιβάλλον της Ελλάδος.
    Προβληματίζομαι εάν επιφέρουν κάποια επιρροή στον ρόλο της Τουρκίας. Ειδικότερα θα δύναται η Τουρκία να << ερωτοτροπεί -πολιτικά - συμμαχικά - εκβιαστικά και με την Ρωσία και με την Αμερική ; >>.
    Επιθυμώ ένα σχετικό σχόλιο από καποιο ειδικό.
    Λέανδρος Φωτεινιώτης.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.