Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Λαϊκή οργή και βία στη Μέση Ανατολή



Του Jack Healy
The New York Times


Χιλιάδες ήταν οι διαδηλωτές οι οποίοι, ακολουθώντας το πρότυπο γειτονικών χωρών και αψηφώντας τις απειλές κατέκλυσαν τους δρόμους αρκετών πόλεων της Λιβύης σε μια «Μέρα Οργής», μια από τις μεγαλύτερες πράξεις αμφισβήτησης της 40χρονης διακυβέρνησης του συνταγματάρχη Μουαμάρ Καντάφι.

Παρά τα ασφυκτικά μέτρα καταστολής που εφαρμόζονται στη Λιβύη ενάντια σε κάθε μορφή κριτικής στην κυβέρνηση, διαδηλώσεις καταγράφηκαν στην πρωτεύουσα Τρίπολη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη Βεγγάζη και μία ακόμη, τουλάχιστον, πόλη.



Αυστηροί περιορισμοί

Οι λεπτομέρειες αποσιωπήθηκαν λόγω των αυστηρών περιορισμών που επιβάλλονται στην ειδησεογραφική κάλυψη στη Λιβύη αλλά, οργανώσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων υποστηρίζουν πως τουλάχιστον τέσσερις άνθρωποι σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις ανάμεσα σε διαδηλωτές από τη μία και υποστηρικτές της κυβέρνησης και τις δυνάμεις ασφαλείας από την άλλη. Άλλες, ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ανεβάζουν τον αριθμό των νεκρών στους 20 και των τραυματιών σε δεκάδες.

Ο Μοχάμεντ Αλι Αμπντέλα, δεύτερος τη τάξει στην ηγεσία του εξόριστου Εθνικού Μετώπου για την Λύτρωση της Λιβύης, δήλωσε από το Λονδίνο όπου ζει πως οι δρόμοι που οδηγούν στην Πράσινη Πλατεία της Τρίπολης έχουν αποκλειστεί και πως οι κάτοικοι του κέντρου της πόλης έχουν λάβει προειδοποιητικά μηνύματα SMS από τις Αρχές να μην μετάσχουν με οιοδήποτε τρόπο στις κινητοποιήσεις.

Μια αχλή καπνού, δακρυγόνων και ανησυχίας καλύπτει πολλές πόλεις σ’ ολόκληρο τον αραβικό κόσμο, με τους διαδηλωτές να μάχονται ενάντια στις δυνάμεις ασφαλείας και τις τελευταίες να προσπαθούν να αμβλύνουν το μομέντουμ και ανακτήσουν τον έλεγχο των δρόμων. Αρκετές χώρες επέβαλαν κατ’ οίκον περιορισμό και διέταξαν τους πολίτες να μείνουν στα σπίτια τους.

Όσοι αψηφούν την απαγόρευση της κυκλοφορίας κινδυνεύουν είτε να πυροβοληθούν, είτε να ξυλοκοπηθούν από τις δυνάμεις ασφαλείας, ιδιωτικές υπηρεσίες ασφαλείας ή και φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

Αλλά από άκρη σ’ άκρη στη Μέση Ανατολή, εκεί όπου βάρβαρες κοινωνικές συνθήκες άφησαν εκατομμύρια ανθρώπους αμόρφωτους, πάμφτωχους και αποξενωμένους, οι γραμμές των μαχών ανάμεσα στους λαούς και τις κυβερνήσεις τους δείχνουν να σκληραίνουν, προδιαγράφοντας όξυνση της σύγκρουσης στις μέρες που ακολουθούν.

Στο Μπαχρέιν, τουλάχιστον πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν και εκατοντάδες τραυματίστηκαν στην άγρια καταστολή των διαδηλώσεων.

Η Υεμένη, σείεται εδώ και μέρα από αδιάκοπες διαδηλώσεις με αίτημα την παραίτηση του Προέδρου Αλί Αμπντουλάχ Σάλεχ. Οι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα όπως «Δεν υπάρχει κράτος!» και επιδίδονται σε πετροπόλεμο με φιλοκυβερνητικούς διαδηλωτές.

Στο Ιράν, μια ηγετική μορφή της αντιπολίτευσης, ο Μιρ Χουσεΐν Μουσαβί εξαφανίστηκε και διάχυτος είναι πλέον ο φόβος ότι έχει συλληφθεί σε σχέση με τις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις της περασμένης βδομάδας. Οι διαδηλώσεις, οι μεγαλύτερες από τις αμφισβητούμενες Εκλογές του 2009, κατεστάλησαν από τις ιρανικές δυνάμεις ασφαλείας και παραστρατιωτικές ομάδες. Η κυβέρνηση κάλεσε τους οπαδούς της σε διαδηλώσεις υποστήριξης την περασμένη Παρασκευή. Η αντιπολίτευση έπραξε το ίδιο για σήμερα, Κυριακή.

Στην Αλγερία, όπου μια μαζική διαδήλωση προγραμματίζεται για σήμερα, η κρατική τηλεόραση κατήγγειλε αυτό που αποκάλεσε «ξένη ανάμιξη». Την ίδια ώρα που μια εκ των εξεχουσών πολιτικών προσωπικοτήτων της χώρας, ο Αμπντελχαμίντ Μέχρι κατηγόρησε την Κυβέρνηση ότι «δεν ανταποκρίνεται στην πείνα του λαού, για ακεραιότητα, ελευθερία, δημοκρατία και κοινωνική δικαιοσύνη».

Ακόμη και στην Τυνησία, εκεί όπου οι διαδηλωτές ανέτρεψαν τον Πρόεδρο Μπεν Αλί τον περασμένο μήνα, μικρές ομάδες συνεχίζουν να συγκεντρώνονται έξω από διάφορα υπουργεία στην πρωτεύουσα Τύνιδα, απαιτώντας την παραίτηση της μεταβατικής κυβέρνησης και την απελευθέρωση των οικείων τους από τις φυλακές.

Στην Αίγυπτο, όπου ο Πρόεδρος Χόσνι Μουμπάρακ παραιτήθηκε την περασμένη βδομάδα, οι εργάτες στη Διώρυγα του Σουέζ, σε τρεις μεγάλες πόλεις, κατήλθαν σε απεργία αυξάνοντας το οικονομικό βάρος που η εργατική αναταραχή έχει προκαλέσει στη χώρα.

Και στο Ιράκ, οι ηγέτες των διαδηλωτών ανακοίνωσαν ότι θα προχωρούσαν κανονικά με τα σχέδια τους για μεγάλη πορεία στη Βαγδάτη, παρά τη συνεχιζόμενη βία η οποία αμαύρωσε παρόμοιες διαδηλώσεις σε άλλα σημεία της χώρας.

Γενικό κύμα
«Αν περιμένουμε βία;», δήλωσε ο Καμά Τζαμπάρ, ένας εκ των ηγετών των κινητοποιήσεων στο Ιράκ. Για να απαντήσει: «Ναι. Περιμένουμε. Θα βγούμε στους δρόμους; Ναι! Θα βγούμε!».

Το κύμα έχει φτάσει ακόμη και στην σχετικά σταθερή περιοχή του Κουρδιστάν στο Βόρειο Ιράκ, όπου φρουροί ασφαλείας στη Σουλεϊμανίγια άνοιξαν πυρ ενάντια σε ομάδα διαδηλωτών οι οποίοι πέταξαν πέτρες και προσπάθησαν να καταλάβουν τα γραφεία ενός πολιτικού ηγέτη στην περιοχή. Τουλάχιστον ένα άτομο σκοτώθηκε.

Ο εκπρόσωπος της τοπικής κυβέρνησης ανακοίνωσε πως ο Πρωθυπουργός του Ιράκ Νούρι Αλ Μάλακι ζήτησε από τον κυβερνήτη όπως υποβάλει την παραίτησή του άμεσα.

Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου, ο ίδιος ο κ. Μάλακι ακολούθησε μια πολύ ηπιότερη γραμμή έναντι των διαδηλωτών από ό,τι συνάδελφοί του σε άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής, λέγοντας πως ήταν ευτυχής που οι Ιρακινοί έκαναν χρήση του δικαιώματός τους να διαδηλώνουν.

«Αλλά αυτό δεν σημαίνει», πρόσθεσε, «πως οι διαδηλωτές έχουν δικαίωμα να καίνε κτίρια. Θα πρέπει να ασκούμε τα δικαιώματά μας με τρόπο πολιτισμένο».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.