Σημαντική η συμβολή της στον χειρισμό της κρίσης, λέει ο Φίλιπ Γκόρντον
Tου Αθανασιου Eλλις
Για σημαντική συμβολή της Ελλάδας στον χειρισμό της περίπλοκης κατάστασης στη Λιβύη και των απρόβλεπτων συνεπειών που μπορεί αυτή να έχει, έκανε λόγο ο Αμερικανός βοηθός υπουργός Εξωτερικών αρμόδιος για ευρωπαϊκές υποθέσεις, Φίλιπ Γκόρντον, μετά τη χθεσινή συνάντησή του στην Αθήνα με τον υπουργό Εξωτερικών Δημήτρη Δρούτσα. «Η Ελλάδα έχει βοηθήσει πολύ», τόνισε ο κ. Γκόρντον, καθώς εκτός των στρατιωτικών διευκολύνσεων που προσφέρει η Αθήνα, σημαντικός χαρακτηρίζεται και ο ρόλος που διαδραματίζει στο ανθρωπιστικό επίπεδο, αφού έχει συμμετάσχει ενεργά στην ασφαλή απομάκρυνση χιλιάδων ξένων υπηκόων από τη φλεγόμενη Λιβύη.
Ταυτόχρονα, αναγνώρισε τον κίνδυνο δημιουργίας κύματος προσφύγων προς χώρες της νότιας Ευρώπης, όπως η Ελλάδα. Σχολιάζοντας τη μεταφορά ναυτικών δυνάμεων στην περιοχή ο Αμερικανός αξιωματούχος σημείωσε ότι, αν και δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση για στρατιωτική επέμβαση, αυτή αποσκοπεί στο να έχει ο πρόεδρος Ομπάμα όλες τις επιλογές στη διάθεσή του.
Στήριξη από Ουάσιγκτον
Οι χθεσινές συζητήσεις στην Αθήνα κάλυψαν επίσης τη δύσκολη κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, ζήτημα που ο κ. Γκόρντον περιέγραψε ως «πολύ σημαντικό» και για τις ΗΠΑ. Εξέφρασε την υποστήριξη της Ουάσιγκτον στα «δύσκολα και θαραλέα βήματα» στα οποία έχει προχωρήσει η ελληνική κυβέρνηση, εκτίμησε ότι οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη θα προσελκύσουν επενδύσεις, ενώ απέφυγε να σχολιάσει τις εικασίες περί αναδιάρθρωσης του χρέους.
Παρά την άσχημη κατάσταση της οικονομίας, η Ελλάδα εξακολουθεί να είναι «παίκτης» στα Βαλκάνια και μάλιστα η γεωπολιτική της σημασία έχει αναβαθμισθεί λόγω των εξελίξεων στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, τόνισε ο κ. Γκόρντον ο οποίος σημείωσε ότι μετά τις απ' ευθείας επαφές των πρωθυπουργών Παπανδρέου και Γκρούεφσκι, η Αθήνα και τα Σκόπια βρίσκονται πιο κοντά στην επίλυση της διαφοράς γύρω από το όνομα, εξέλιξη που, όπως είπε, θα λειτουργούσε σταθεροποιητικά για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Ενθαρρυντική χαρακτήρισε επίσης τη θετική ατμόσφαιρα που έχει δημιουργηθεί στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, υπογραμμίζοντας ότι ως υπουργός Εξωτερικών, πριν από μια δεκαετία, ο κ. Παπανδρέου ήταν αυτός που εγκαινίασε την προσέγγιση Αθήνας - Αγκυρας.
Ο Αμερικανός αξιωματούχος εκτίμησε ότι η δημιουργία του απαραίτητου κλίματος είναι προϋπόθεση για να καταστεί δυνατή η εξέταση των σοβαρών διαφορών που χωρίζουν τις δυο χώρες και στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισε την απόφαση για σύσταση κοινού υπουργικού συμβουλίου. Πάντως, στο Κυπριακό δεν έκρυψε την απογοήτευσή του, καθώς μετά δύο χρόνια απ' ευθείας διαπραγματεύσεων το ζήτημα πλησιάζει σε κρίσιμη φάση χωρίς να έχει επιτευχθεί η πρόοδος που θα επιθυμούσαν οι ΗΠΑ και η διεθνής κοινότητα σε πολλά ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του περιουσιακού και της ασφάλειας. Ο συνεργάτης της Χίλαρι Κλίντον συμπλήρωσε ότι οι ΗΠΑ εξακολουθούν να ενθαρρύνουν τις δυο πλευρές να προχωρήσουν σε συμφωνία, η οποία σε κάθε περίπτωση θα προκύψει από τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη και δεν πρόκειται να επιβληθεί έξωθεν.
Ο κ. Γκόρντον είχε προγραματίσει συναντήσεις με τον πρωθυπουργό και τον πρόεδρο της Ν. Δ., αλλά η ίωση που ταλαιπωρεί τον πρώτο και η απουσία του δεύτερου δεν επέτρεψαν να πραγματοποιηθούν. Επρόκειτο, πάντως, να συναντηθεί με τον αντιπρόεδρο της Ν. Δ., Δημήτρη Αβραμόπουλο.
http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_politics_100016_03/03/2011_434543
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.