Πέμπτη 3 Μαρτίου 2011

Aποδυναμωμένο το Παρίσι στην αραβική κρίση

ΠΑΡΙΣΙ. Απαισιόδοξοι εμφανίζονται οι Γάλλοι αναφορικά με τον διεθνή ρόλο της χώρας τους, διαπίστωση η οποία έχει άμεση σχέση με τους χειρισμούς των Παρισίων στις εξεγέρσεις στον αραβικό κόσμο. Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Sofres για λογαριασμό του τηλεοπτικού δικτύου Canal+, το 81% των Γάλλων θεωρεί ότι ο ρόλος της χώρας τους στον κόσμο αποδυναμώνεται, ενώ μόνον το 7% των ερωτηθέντων εκτιμά ότι ενισχύεται, και ένα άλλο 7% θεωρεί ότι ο ρόλος της Γαλλίας παραμένει αμετάβλητος. Ενδιαφέρον στοιχείο της δημοσκόπησης είναι ότι η αντίληψη περί αποδυνάμωσης του διεθνούς ρόλου της γαλλικής διπλωματίας διατρέχει όλο το πολιτικό φάσμα. Το 86% της γαλλικής Αριστεράς, το 65% των ψηφοφόρων του κυβερνώντος γκωλικού (δεξιού) κόμματος UMP αλλά και το 90% της Ακρας Δεξιάς του λεπενικού Εθνικού Μετώπου προσυπογράφουν τη συγκεκριμένη άποψη.

Σύμφωνα με αναλυτές της δημοσκόπησης, ο αντίκτυπος των εξεγέρσεων στον αραβικό κόσμο είναι εμφανής: οι Γάλλοι είναι δυσαρεστημένοι από τους χειρισμούς της κυβέρνησης έναντι των δικτατορικών καθεστώτων στις εν λόγω χώρες. Το αμφιλεγόμενο ταξίδι της πρώην, πλέον, υπουργού Εξωτερικών Μισέλ Αγιό-Μαρί στην Τυνησία και οι επαφές της με στελέχη του έκπτωτου σήμερα καθεστώτος Μπεν Αλι –υπόθεση εξαιτίας της οποίας η υπουργός απομακρύνθηκε τελικώς από την κυβέρνηση Φιγιόν– αλλά και η αμφισβήτηση της εξωτερικής πολιτικής της Γαλλίας από ομάδα διπλωματών συνέτειναν στο να θεωρήσουν οι Γάλλοι ότι η επιρροή της χώρας τους στα διεθνή ζητήματα περιορίζεται.

Ωστόσο οι εξελίξεις στον αραβικό κόσμο δεν είναι η μόνη εξήγηση για τη συγκεκριμένη εκτίμηση του 81% των Γάλλων. Μια άλλη, εξίσου σημαντική, παράμετρος είναι η πτώση της δημοτικότητας του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί. Σύμφωνα με τους αναλυτές της δημοσκόπησης, για την πλειοψηφία των Γάλλων η εικόνα του προέδρου είναι άρρηκτα δεμένη με τη θέση της Γαλλίας στον κόσμο. Τον Αύγουστο του 2007, λίγους μόνο μήνες μετά την εκλογή του Σαρκοζί, το 50% θεωρούσε ότι ο ρόλος της Γαλλίας στον κόσμο ενισχύεται. Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Κυριακή, έχοντας επίγνωση της λαϊκής δυσαρέσκειας, ο Σαρκοζί προχώρησε σε μίνι ανασχηματισμό της κυβέρνησης, αντικαθιστώντας την υπουργό Εξωτερικών Αγιό-Μαρί με τον Αλέν Ζιπέ.

http://news.kathimerini.gr/4dcgi/_w_articles_world_1_03/03/2011_434564

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.