Reuters
ΡΙΑΝΤ. Κρίσιμη είναι η σημερινή μέρα για τη Σαουδική Αραβία, όπου αναμένονται, παρά την απαγόρευση, μεγάλες διαδηλώσεις στο Ριάντ, τη Μέκκα και αλλού, με αιτήματα την αποχώρηση της βασιλικής οικογένειας από την εξουσία και τη διεξαγωγή ελεύθερων εκλογών. Τουλάχιστον 32.000 άτομα έχουν ανταποκριθεί, μέσω Facebookστην έκκληση για συμμετοχή σε δύο μαζικές κινητοποιήσεις μέσα στον Μάρτιο, που σχεδιάζονται για σήμερα και τις 20 του μηνός, αν και έως χθες παρέμενε ασαφής η πρόθεση του λαού έναντι των συστάσεων των κυβερνώντων για διάλογο. Η απαγόρευση των διαδηλώσεων, πάντως, δεν εμπόδισε περίπου 200 σιίτες να διαδηλώσουν την Τετάρτη, στην ανατολική περιοχή Κατίφ, κραυγάζοντας «θέλουμε ελευθερία».
Το υπουργείο Εσωτερικών επιμένει ότι οι διαδηλώσεις απαγορεύονται στο βασίλειο, με το σκεπτικό ότι αντιτίθενται στους ισλαμικούς νόμους και αξίες, ενώ προειδοποιεί ότι οι δυνάμεις ασφαλείας θα δράσουν εναντίον οιουδήποτε συμμετάσχει σε αυτές. Την Τετάρτη ο υπουργός Εξωτερικών, πρίγκιπας Αλ Φαϊζάλ, κατήγγειλε εμμέσως ότι οι κινητοποιήσεις κατευθύνονται από τις ΗΠΑ.
Eκνευρισμένοι με τις ΗΠΑ
Οργή εκφράζουν τα κρατικά ΜΜΕ, με αφορμή τη διακήρυξη του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, την Τρίτη, ότι η Σ. Αραβία «πρέπει» να επιτρέψει τις διαδηλώσεις. «Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα νομίζει ότι μπορεί να επιβάλει τον νόμο στη Σαουδική Αραβία», σχολίασε το Arab News. «Είναι απολύτως νόμιμο για μια κυβέρνηση», τόνισε, «να δηλώνει σε μιαν άλλη τις πολιτικές της αρχές. Αλλά το να απαιτεί να γίνουν αποδεκτές είναι απεχθής ανάμειξη». Οι Σαουδάραβες κληρικοί φέρονται διχασμένοι σε ό,τι αφορά το κύμα αλλαγής στον αραβικό κόσμο. «Οι ισχυρισμοί ότι ζούμε σε ισλαμικό κράτος, δεν είμαστε Αίγυπτος ούτε Τυνησία, εφαρμόζουμε τη σαρία, συνεπώς δεν χρειάζεται να εξεγερθούμε, είχαν έως τώρα απήχηση στον περισσότερο κόσμο, αλλά πολλοί δεν το πιστεύουν πια», υποστήριξε ο Φουάντ Ιμπραΐχ, συγγραφέας μελετών για τους Ουαχαβίτες, ο οποίος εδρεύει στο Λονδίνο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.