Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

To Παρίσι αναγνώρισε το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο


Reuters, A.P., AFP


Η Γαλλία έγινε χθες η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει το Λιβυκό Εθνικό Συμβούλιο ως μόνη κυβέρνηση της Λιβύης, ανακοινώνοντας παράλληλα ότι επιθυμεί να συνεργαστεί με το Λονδίνο για τον άμεσο βομβαρδισμό καίριων υποδομών του Μουαμάρ Καντάφι.

Η κρατική τηλεόραση της Λιβύης αντέδρασε ανακοινώνοντας ότι σύντομα θα αποκαλύψει «μυστικό που θα θέσει τέρμα στην καριέρα του Γάλλου προέδρου Νικολά Σαρκοζί», ενώ οργισμένη ήταν και η αντίδραση του Βερολίνου, που υπογράμμισε την ανάγκη ευρωπαϊκής συνοχής και τήρησης της διεθνούς νομιμότητας.

Η αιφνιδιαστική κίνηση της Γαλλίας εγγράφεται στο φόντο μιας κρίσιμης συγκυρίας, καθώς οι δυνάμεις του Καντάφι σφυροκοπούν και σε ορισμένες περιπτώσεις τρέπουν σε φυγή τους αντάρτες στην επαναστατημένη ανατολική Λιβύη. Δεύτερο στοιχείο που ενδεχομένως βάρυνε στη γαλλική ενέργεια ήταν η εκτίμηση του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών ότι «το ΝΑΤΟ δεν είναι ο κατάλληλος οργανισμός για την περίπτωση αυτή», όπως έγραψε η εφημερίδα «Λε Μοντ». Κατά τη χθεσινή σύνοδο του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, η βορειοατλαντική συμμαχία επανέλαβε ότι δεν μπορεί να αναλάβει δράση αν δεν υπάρξει σαφής εντολή από τον ΟΗΕ.

Λιγοστές πληροφορίες προέκυψαν, εν τω μεταξύ, από τα διπλωματικά ανοίγματα που πραγματοποίησε ο Μουαμάρ Καντάφι, στέλνοντας εκπροσώπους σε Κάιρο, Λισσαβώνα και Αθήνα. Χθες στην Αθήνα, ο απεσταλμένος του Καντάφι, Μοχάμεντ Ταχίρ Σιάλα, επανέλαβε κατά την συνάντησή του με τον υφυπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δόλλη και τον γ. γ. του ΥΠΕΞ πρέσβη Ιωάννη Ζέππο τις θέσεις και τις προτάσεις του Λίβυου ηγέτη για έξοδο από την κρίση. Πηγές του υπουργείου Εξωτερικών αναφέρουν ότι από τη συνάντηση δεν προέκυψε κάποια ένδειξη ως προς τις πραγματικές προθέσεις του Καντάφι και ότι η Αθήνα επανέλαβε τη θέση να σταματήσει άμεσα η αιματοχυσία και να εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Η κλιμάκωση των συγκρούσεων προξενεί αυξανόμενες απώλειες μεταξύ των αμάχων, ενώ οι δυνάμεις του Καντάφι στρέφονται ανοικτά και κατά ξένων δημοσιογράφων. Τρεις δημοσιογράφοι του BBC συνελήφθησαν και υπεβλήθησαν σε ξυλοδαρμούς και εικονικές εκτελέσεις, προτού αφεθούν ελεύθεροι.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.