Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Στο κενό οι συστάσεις Κέρι προς Ερντογάν για Λωρίδα της Γάζας



Νέο αγκάθι στις σχέσεις Ισραήλ - ΤουρκίαςAP, AFP, Reuters, ΑΠΕ
Σοβαρές δυσκολίες αντιμετωπίζει η αμερικανική πρωτοβουλία που στοχεύει στην επαναπροσέγγιση Ισραήλ - Τουρκίας. Τη στιγμή που οι διαπραγματεύσεις για την καταβολή αποζημιώσεων από πλευράς ισραηλινής κυβέρνησης προς τους συγγενείς των θυμάτων της επιδρομής στο πλοίο «Μαβί Μαρμαρά» συνεχίζονται μετ’ εμποδίων, η έκκληση του υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι προς τον Τούρκο πρωθυπουργό να μην επισκεφθεί τη Λωρίδα της Γάζα πέφτει στο κενό.
Ο κ. Κέρι συνέστησε στον κ. Ερντογάν να ματαιώσει την επίσκεψη, υπογραμμίζοντάς του ότι «τώρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για κάτι τέτοιο», πλην όμως στα μέσα της εβδομάδας πηγές προσκείμενες στην τουρκική κυβέρνηση διέρρεαν ότι το ταξίδι θα πραγματοποιηθεί κανονικά.
Στον Λευκό Οίκο
«Η ακριβής ημερομηνία δεν έχει ακόμα οριστικοποιηθεί, η επίσκεψη ωστόσο θα πραγματοποιηθεί μετά τη συνάντηση του κ. Ερντογάν με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπαράκ Ομπάμα στον Λευκό Οίκο», δήλωσε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος στην εφημερίδα, Zaman. Σημειώνεται ότι ο κ. Ερντογάν θα επισκεφθεί την Ουάσιγκτον στις 16 Μαΐου. Παράλληλα, ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης, Μπουλέντ Αρίντς, χαρακτήρισε «εσφαλμένη» τη σύσταση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών. «Μόνο η τουρκική κυβέρνηση αποφασίζει πού θα ταξιδέψει ο πρωθυπουργός της», τόνισε το βράδυ της περασμένης Δευτέρας ο κ. Αρίντς. «Δεν μπορούμε να ζητάμε άδεια ή έγκριση από οποιονδήποτε», πρόσθεσε ο ίδιος, ο οποίος δεν παρέλειψε να χαρακτηρίσει ούτε λίγο, ούτε πολύ άπειρο τον κ. Κέρι. «Ενας έμπειρος υπουργός Εξωτερικών δεν θα εξέφραζε ποτέ στα μέσα ενημέρωσης την άποψή του σχετικά με το επικείμενο ταξίδι ενός αρχηγού τρίτης χώρας στο εξωτερικό», κατέληξε.
Οι ΗΠΑ ανησυχούν όχι μόνο για τον αντίκτυπο της επίσκεψης του κ. Ερντογάν στις σχέσεις Ισραήλ - Τουρκίας, αλλά και για το ενδεχόμενο πολιτικής αξιοποίησης του ταξιδιού από τη Χαμάς. «Η επίσκεψη θα δώσει στη Χαμάς μεγαλύτερη διεθνή αναγνώριση δίχως η ισλαμική οργάνωση να έχει ικανοποιήσει την προϋπόθεση του δικαιώματος ύπαρξης του ισραηλινού κράτους», σχολίασε στη Zaman, ο καθηγητής Μεμέτ Σαχίν του Κέντρου Μεσανατολικών Μελετών του πανεπιστημίου Γκαζί. Αλλοι αναλυτές, από την πλευρά τους, εκτιμούν πως μια επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα θα στείλει το μήνυμα ότι η ομαλοποίηση των σχέσεων με το Ισραήλ δεν συνεπάγεται την εγκατάλειψη των βασικών αρχών της εξωτερικής πολιτικής της Αγκυρας για τη Μέση Ανατολή. Αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης μάλιστα, διατυμπανίζουν πως η επίσκεψη Ερντογάν στη Γάζα μπορεί να αποβεί προς όφελος του Ισραήλ. «Ο κ. Ερντογάν διαθέτει επιρροή και μπορεί να πείσει τη Χαμάς να συμβάλει στην προσπάθεια αναβίωσης της ειρηνευτικής διαδικασίας στη Μέση Ανατολή», σχολίασε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.