Δευτέρα, 6 Μαΐου 2013

Οι ανείσπρακτοι λογαριασμοί της ΑΗΚ από Τ/κ και οι Αττίλες|  Σημερινή  1.5.2013
Με την ευκαιρία αυτή να υπενθυμίσουμε ότι επί προεδρίας Γλ. Κληρίδη ακούστηκαν πολλές υποσχέσεις και εξάρσεις για τάχατες τερματισμό της παροχής και ότι τότε μας χρωστούσαν £230 εκατομμύρια λίρες (ο αριθμός άλλαζε κατά καιρούς), «θα κόψουμε το ρεύμα στους Αττίλες» και άλλα πολλά, με πρωτοπόρο στις δηλώσεις εκείνες τον μ. Τάσσο Παπαδόπουλο και το ΔΗΚΟ. Η δε «Ελευθεροτυπία» είχε με άρθρο ζητήσει και τον εναέριο αποκλεισμό του ψευδοκράτους. Γράψαμε τότε στη «Σημερινή» για το θέμα, π.χ. στις 3 Μαΐου 1993, με τίτλο «Τα 230 εκατομμύρια».
Υπενθυμίσαμε και τονίσαμε για όλες εκείνες τις μεγαλοστομίες ότι τίποτα δεν θα γινόταν... Και βέβαια τίποτα δεν έγινε και ξαναγράψαμε στις 26 Ιουλίου 1994 με τίτλο «Λόγια. λόγια... Τάσσου», «Εμείς δεν ξεχνούμε. Καταγράφουμε. Γι' αυτό και επιμελώς και φορτικά από αυτές τις στήλες είχαμε επανειλημμένα τονίσει, πως τα μεγάλα λόγια του Τάσσου Παπαδόπουλου, ήταν λόγια, λόγια. λόγια. Ότι δηλαδή κανένας δεν θα έκοβε το ρεύμα στον Αττίλα. Που μας χρωστεί κάτι £224 εκ.! Εμείς είχαμε ευθαρσώς τονίσει πως δεν πρόκειται κανένας να προτιμήσει κάτι τέτοιο και θα έλθει η ώρα να εγκαινιάσουν τον δικό τους σταθμό και θα... κόψουν μόνοι τους τη δωρεάν προμήθεια! Όχι μόνο αυτό αλλά τώρα θα τον εγκαινιάσει κιόλας η Τανσού Τσιλέρ! Ε, δεν θα πάει το ΡΙΚ να... καλύψει το γεγονός;».
Τάχατες λόγοι επαναπροσεγγιστικοί
Σήμερα ο κ. Τουφεξής (εκ των διευθυντών της ΑΗΚ), με μια προσωπική εκτίμηση μάς ενημέρωσε ότι οι Τουρκοκύπριοι και οι Αττίλες, τους οποίους από το 1964 (Αττίλες από 1974) τροφοδοτούμε με ρεύμα, μας χρωστούν ένα δις. Και όχι μόνο αυτό, μετά την καταστροφή του δικού μας σταθμού στο Μαρί, από τις 16/7/11 μέχρι τις 4/4/2012, η αξία της κατανάλωσης ρεύματος από τα κατεχόμενα ανήλθε στα 30 εκ. ευρώ, τα οποία μοσχοπλήρωσε η κυβέρνηση Χριστόφια. Άστε που η συμφωνία που υπέγραψε η πλευρά μας επί Προεδρίας Χριστόφια λέγεται ότι πάσχει, τόσο νομικά όσο και ηθικά, παρόλο που ο Γ. Εισαγγελέας κ. Πέτρος Κληρίδης κάλυψε τον Χριστόφια με γνωμάτευση, επικαλούμενος την εμπορία μέσω κανονισμού Πράσινης Γραμμής. Και άστε που η ΑΗΚ φαίνεται να ήθελε να συνεχίσει να αγοράζει ρεύμα από τους Τουρκοκύπριους για τάχατες επαναπροσεγγιστικούς λόγους. Και ευτυχώς που η Βουλή τούς μπλόκαρε κονδύλι 64 εκ. ευρώ για το 2012, που ήθελαν να το δώσουν στους Τούρκους (οι οποίοι μας χρωστούν 1 δις!), και αυτό λόγω κυρίως των βουλευτών Αβ. Νεοφύτου, Ν. Παπαδόπουλου και Γ. Περδίκη.
Λες και η ανατίναξη του δικού μας ηλεκτροπαραγωγού σταθμού στο Μαρί έγινε για να... αγοράζουμε ρεύμα από τους Αττίλες και τους συνεργάτες τους στα κατεχόμενα! Και παρόλο που έχουν δικό τους σταθμό στα κατεχόμενα, όπως ενημερωνόμαστε από το άρθρο του κ. Τουφεξή, η παροχή προς τα κατεχόμενα συνεχίζεται μέχρι σήμερα, παρά τις διαμαρτυρίες και υποδείξεις της Επιτροπής Οικονομικών της Βουλής προς την ΑΗΚ και το κόστος αυτό να το επωμίζονται οι Ελληνοκύπριοι καταναλωτές μέσω των διατιμήσεων της ΑΗΚ. «Με αποτέλεσμα η αξία της καταγραφείσας ανείσπρακτης κατανάλωσης με τις τιμές που ίσχυαν κατά τον χρόνο καταγραφής για την περίοδο 1964-2012 να ανέρχεται σε 269 εκ. ευρώ. Εάν τώρα προσθέσουμε συσσωρευτικά το ισχύον επιτόκιο υπερημερίας ύψους 5%, τότε η αξία της ανείσπρακτης κατανάλωσης ανέρχεται στα 1.018 εκ ευρώ!...», αποκαλύπτει ο κ. Χρίστος Τουφεξής και ορθώς επισημαίνει πως:

Η σημερινή κατάσταση και σειρά ενεργειών
Η σημερινή οικονομική κατάσταση δεν επιτρέπει τέτοιες καταστάσεις. Αντίθετα απαιτεί μια σειρά ενεργειών όπως: α) Να σταματήσει αμέσως η καταβολή της αξίας της κατανάλωσης προς τα κατεχόμενα από τους Ελληνοκύπριους καταναλωτές. Είτε η ΑΗΚ να διακόψει την παροχή είτε να βρει τρόπους είσπραξης των οφειλών, β) σε καμία περίπτωση δεν πρέπει αυτή η κατανάλωση να προέλθει από άλλο ταμείο του φορολογούμενου συμπολίτη μας, και να αναζητηθούν άλλες πηγές και ταμεία της Ε.Ε. Και γ) να εκδοθεί αμέσως τιμολόγιο ύψους 1,018 εκ. ευρώ προς την τουρκική κυβέρνηση, λόγω του ότι είναι η τουρκική κυβέρνηση που δημιούργησε την κατάσταση αυτή.
Και το πιο πάνω ποσό θα πρέπει να επιστραφεί προς τους καταναλωτές της ΑΗΚ. Η ΡΑΕΚ μαζί με την ΑΗΚ να ρυθμίσουν το θέμα για τη σταδιακή επιστροφή του ποσού μέσω των διατιμήσεων της ΑΗΚ. Και η σπουδαιότερη επισήμανση του κ. Τουφεξή: Αν εισπραχθεί το ποσόν αυτό, θα μπορεί να επέλθει δραματική μείωση στις τιμές ηλεκτρικού ρεύματος, ειδικά προς τους εμπορικούς και βιομηχανικούς καταναλωτές, που τόσο το χρειάζονται για την ανάκαμψη της οικονομίας μας, αν οι Τούρκοι αρνηθούν να πληρώσουν, να εκτεθούν στις Βρυξέλλες κτλ. Τι κάνει η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη για το θέμα αυτό;

ΦΑΝΟΥΛΑ ΑΡΓΥΡΟΥ
Ερευνήτρια, δημοσιογράφος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.