Πέμπτη 2 Μαΐου 2013

Διευθέτηση επιθυμούν Ρωσία-Ιαπωνία για τις Κουρίλες νήσους


Οι ηγέτες της Ρωσίας και της Ιαπωνίας συμφώνησαν σήμερα να εντείνουν τις προσπάθειές τους να επιλύσουν μια εδαφική διένεξη που έχει αποτρέψει τη σύναψη μιας συνθήκης ειρήνης μετά το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.
«Δώσαμε οδηγία στα υπουργεία Εξωτερικών μας να εντείνουν τις επαφές και την προσπάθεια επίτευξης αμοιβαίως αποδεκτών λύσεων» για να τερματιστεί η διμερής διένεξη, αναφέρεται σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσε η ρωσική προεδρία μετά την συνάντηση του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Σίνζο Άμπε.
Δεν άφησαν πάντως να γίνει σαφές εάν στη συνάντηση σημειώθηκε πρόοδος στις προσπάθειες να καταλήξουν Μόσχα και Τόκιο σε μια διευθέτηση για τις τέσσερις νήσους στον Ειρηνικό που η Ρωσία αποκαλεί νότιες Κουρίλες νήσους και η Ιαπωνία αποκαλεί Βόρειες Περιοχές. Τις νήσους αυτές είχαν καταλάβει οι σοβιετικές δυνάμεις κατά το τέλος του Β' ΠΠ.
Οι δύο ηγέτες δήλωσαν «αποφασισμένοι» να διαπραγματευτούν, καθώς σύμφωνα με τον Άμπε «οι συζητήσεις για μια συμφωνία ειρήνης είχαν αποτελματωθεί τα τελευταία χρόνια».
Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός πραγματοποιεί την πρώτη επίσημη επίσκεψη επικεφαλής κυβέρνησης στη Ρωσία εδώ 10 χρόνια.
ΠΗΓΗ:ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.