Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Οι εθνικιστές Βάσκοι εκτός κυβέρνησης


Γαλλικο, El Pais

Σημείο καμπής στην πολιτική εξέλιξη της πάντα ανήσυχης Χώρας των Βάσκων, στην Ισπανία, αποτελεί η συμφωνία μεταξύ των Σοσιαλιστών και του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος για το σχηματισμό τοπικής κυβέρνησης. Με τη συμφωνία τους αυτή, τα δύο μεγαλύτερα κόμματα της Ισπανίας εξοστρακίζουν εκτός τοπικής κυβέρνησης τους μετριοπαθείς Βάσκους αυτονομιστές του κόμματος PNV, το οποίο ασκούσε τη διοίκηση στο «Εουσκάντι» κατά τα τελευταία 29 χρόνια.

Οι σχοινοτενείς διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο κομμάτων που αντιπαρατίθενται στην κεντρική πολιτική σκηνή της χώρας ξεκίνησαν την επομένη των τοπικών εκλογών της 1ης Μαρτίου στο «Εουσκάντι». Το PNV αναδείχθηκε πρώτη δύναμη, με 30 έδρες σε σύνολο 75, αλλά δεν κατάφερε να βρει συμμάχους ώστε να εξασφαλίσει κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τελικά, το Λαϊκό Κόμμα, που εκπροσωπεί τη συντηρητική αντιπολίτευση στην κεντρική κυβέρνηση του σοσιαλιστή Θαπατέρο, έδωσε τη συγκατάθεσή του στην ανάδειξη, ως τοπικού πρωθυπουργού, του Πάτσι Λόπεθ, ηγέτη του τοπικού Σοσιαλιστικού Κόμματος. Η συμφωνία των δύο κομμάτων αναμένεται να υπογραφεί αύριο και ο Λόπεθ θα ορκιστεί, πιθανόν, στο τέλος Απριλίου. Σε αντάλλαγμα, πρόεδρος της Βουλής του Εουσκάντι συμφωνήθηκε να αναλάβει η αναπληρώτρια γενική γραμματέας του Λαϊκού Κόμματος στην περιοχή, Αράντζα Κιρόχα. Ο συνασπισμός των δύο κομμάτων διαθέτει οριακή πλειοψηφία 38 εδρών σε σύνολο 75. Η συμφωνία για το σχηματισμό κυβέρνησης θέτει ως πρώτο στόχο τη συντριβή της αποσχιστικής, βασκικής οργάνωσης ΕΤΑ, η οποία επανήλθε στην ένοπλη δράση τον Δεκέμβριο του 2006.

Η «μεταπολίτευση» στη Χώρα των Βάσκων πιστώνεται ως σημαντική επιτυχία του Θαπατέρο, ο οποίος, τερματίζοντας την απολύτως αδιάλλακτη, έναντι των αυτονομιστικών αιτημάτων, πολιτική της ισπανικής Δεξιάς, υιοθέτησε πολιτική ανοιχτών θυρών με το PNV και ξεκίνησε ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την ΕΤΑ. Μετά την επιστροφή της ΕΤΑ στην ένοπλη δράση, η σοσιαλιστική κυβέρνηση σκλήρυνε τη στάση της, έχοντας ωστόσο απομονώσει τη σκληροπυρηνική ηγεσία της ΕΤΑ από μεγάλο μέρος της κοινωνικής της βάσης. Βασικός χαμένος των πρόσφατων εξελίξεων είναι ο απερχόμενος τοπικός πρωθυπουργός («λεεντακάρι») Χουάν Χοσέ Ιμπαρέτσε. Αν και απορρίπτει την προσφυγή της ΕΤΑ σε βίαια μέσα, ο ηγέτης του PNV είχε ερεθίσει το πολιτικό κατεστημένο της Μαδρίτης με τις πρωτοβουλίες του για δημοψηφίσματα με το ερώτημα της αυτοδιάθεσης των Βάσκων. Η σκλήρυνση της στάσης των κεντρικών Αρχών εκφράστηκε, τον περασμένο μήνα, και με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου, το οποίο απαγόρευσε σε δύο αυτονομιστικά κόμματα να πάρουν μέρος στις εκλογές.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.