Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 7 Απριλίου 2009
Γαλλογερμανικός άξονας στους G-20
Των Steven Erlanger και Nicholas Kulish
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Νικολά Σαρκοζί, και η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ είναι ένα εξαιρετικά αταίριαστο ζευγάρι που παντρεύτηκε με συνοικέσιο. Ο ένας είναι κοντός και υπερδραστήριος ενώ η άλλη επίμονη και ντροπαλή. Ο Σαρκοζί πιστεύει στη δύναμη του κράτους και στις μεγάλες και παρεμβάσεις ενώ η Μέρκελ πιστεύει στο μαλακό ρόλο του κράτους. Όμως, οι ηγέτες των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης επεχείρησαν να σφυρηλατήσουν την ενότητα της Ε.Ε. κατά τη διάρκεια της συνόδου των G20 εν γνώσει τους ότι η σχέση Γαλλίας-Γερμανίας έχει θεμελιακή σημασία σε περιόδους κρίσεων, όπως η τρέχουσα.
Τόσο η Γαλλία όσο και η Γερμανία έδωσαν διαφορετικές απαντήσεις στην κρίση, με την Γερμανία να εξαγγέλλει πολύ μεγαλύτερο πακέτο στήριξης της οικονομίας απ ό,τι η Γαλλία. Όμως, συνεργάστηκαν για να διατηρήσουν τη δημοσιονομική πειθαρχία στην Ευρωζώνη και για να αντισταθούν στις αμερικανικές προτροπές για ακόμη περισσότερες κρατικές δαπάνες.
Επίσης, απηύθυναν κοινή έκκληση για πολύ αυστηρότερο κανονιστικό πλαίσιο των χρηματαγορών, αποδίδοντας ευθέως την κρίση στο «αγγλοσαξονικό» μοντέλο των απελευθερωμένων αγορών. Πρόσφατα, με κοινή επιστολή τους, ζήτησαν από τις ευρωπαϊκές χώρες να υποστηρίξουν «μια νέα αρχιτεκτονική του παγκόσμιου τραπεζικού συστήματος» που θα δημιουργούσε υπερεθνικές ρυθμιστικές αρχές. Κάτι τέτοιο προσκρούει στη διαφωνία της Ουάσιγκτον και στην απαρέσκεια του Λονδίνου.
Επιπλέον, και οι δύο χώρες, κυρίως η Γερμανία, θέλουν να είναι βέβαιες ότι έχουν αρκετά χρήματα για να διασώσουν, αν χρειαστεί, πιο αδύναμες οικονομίες όπως αυτές της Ισπανίας, της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας. «Η χρηματοπιστωτική και οικονομική κρίση έχει πραγματικά βοηθήσει τις θέσεις των δύο χωρών να συγκλίνουν», λέει η Κλερ Ντέμεσμεϊ του Γερμανικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής. «Βλέπουν ότι είναι απαραίτητος ο συντονισμός των πολιτικών μέτρων στο εσωτερικό της Ε.Ε. και ανάμεσα στις χώρες της Ε.Ε.».
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.