Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Νέα στρατηγική έναντι του Ιράν



Του David E. Sanger
New York Times


Η κυβέρνηση Ομπάμα καθώς επίσης οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της ετοιμάζουν ανανεωμένο πακέτο προτάσεων προς το Ιράν, το οποίο σηματοδοτεί την απαρχή νέας στρατηγικής έναντι της Τεχεράνης. Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η Δύση είναι διατεθειμένη να αποσύρει τον μέχρι πρότινος αδιαπραγμάτευτο όρο του άμεσου τερματισμού της λειτουργίας των πυρηνικών εγκαταστάσεων του Ιράν για την έναρξη των διαπραγματεύσεων. Οι Δυτικοί πιστεύουν ότι η αναθεωρημένη αυτή τακτική θα υποχρεώσει τους Ιρανούς να «ανοίξουν» σταδιακά τις πυρηνικές τους εγκαταστάσεις για σχολαστικές επιθεωρήσεις από τους επιθεωρητές της Διεθνούς Επιτροπής για την Ατομική Ενέργεια. Η νέα στρατηγική της Δύσης παραχωρεί, ουσιαστικά, το δικαίωμα στην Τεχεράνη να συνεχίσει για μικρό, έστω, χρονικό διάστημα τον εμπλουτισμό ουρανίου. Πρόκειται, πάντως, για σημαντική αλλαγή πλεύσης από τη στάση της κυβέρνησης Μπους, η οποία απαιτούσε τον τερματισμό των προγραμμάτων εμπλουτισμού πριν από την έναρξη οποιασδήποτε διαπραγμάτευσης.

Προς το παρόν, η αναθεώρηση της πολιτικής έναντι του Ιράν που διέταξε ο κ. Ομπάμα δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί και οι σύμβουλοί του αποφεύγουν να απαντήσουν για πόσο καιρό ακόμα ο πρόεδρος των ΗΠΑ θα επιτρέπει στην Τεχεράνη την παραγωγή πυρηνικών καυσίμων. Ευρωπαίοι αξιωματούχοι υποστήριζαν ότι «άπαντες έχουν κατανοήσει πως το Ιράν δεν πρόκειται να υποκύψει στο αίτημα για κλείσιμο των πυρηνικών του εγκαταστάσεων πριν τις διαπραγματεύσεις».

Υψηλόβαθμα στελέχη του Λευκού Οίκου, ωστόσο, ξεκαθάριζαν ότι η νέα πολιτική της κυβέρνησης Ομπάμα εξακολουθεί να έχει στόχο τη διακοπή του πυρηνικού προγράμματος του Ιράν, «αργά η γρήγορα, όπως άλλωστε έχει απαιτηθεί από το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ». Εφόσον, πάντως, οι Αμερικανοί και οι σύμμαχοί τους αποφασίσουν να επιτρέψουν στο Ιράν να συνεχίσει τον εμπλουτισμό ουρανίου για μήνες, θεωρείται δεδομένο ότι θα υπάρξει αντίδραση τόσο από τους συντηρητικούς στο εσωτερικό των ΗΠΑ, όσο και από τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση υπό τον Μπέντζαμιν Νετανιάχου.

Οι Δυτικοί ευελπιστούν ότι το ιρανικό καθεστώς θα επιτρέψει στους διεθνείς επιθεωρητές να επισκεφθούν εγκαταστάσεις που παραμένουν μη προσβάσιμες εδώ και πολλά χρόνια. Πρώτο στον κατάλογο είναι ένα εργοστάσιο ρολογιών στην Τεχεράνη όπου παράγονται πολλές εκ των συσκευών φυγοκέντρισης, οι οποίες στη συνέχεια μεταφέρονται στις υπόγειες εγκαταστάσεις του Νατάντζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.