Τετάρτη 1 Απριλίου 2009

Σε νέες βάσεις η σχέση Τουρκίας - ΗΠΑ, με βάση έρευνα του CSIS


Στην Αγκυρα θα βρίσκεται την Κυριακή ο Μπαράκ Ομπάμα, ολοκληρώνοντας την πρώτη του περιοδεία στο εξωτερικό με μια διήμερη παραμονή στην Τουρκία, την πρώτη μουσουλμανική χώρα που επισκέπτεται ως πρόεδρος των ΗΠΑ. Ο κ. Ομπάμα θα κατευθυνθεί προς την Τουρκία, «σύμμαχο στρατηγικής σημασίας στην προώθηση των αμερικανικών συμφερόντων σε σχέση με τη Μέση Ανατολή, την Ευρασία, καθώς και τις διεθνείς ενεργειακές ροές», όπως επισημαίνεται σε έρευνα του αμερικανικού Κέντρου Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών (CSIS).

Με τον σύμμαχο αυτό οι ΗΠΑ οφείλουν να αναθεωρήσουν την παραδοσιακή σχέση τους, επί νέων υγιών βάσεων. Και υπό προϋποθέσεις. Μια από αυτές είναι να μην επικυρωθεί στο Κογκρέσο το ψήφισμα περί αρμενικής γενοκτονίας. Η έρευνα, προϊόν μελέτης επιτελείου μελετητών, διήρκεσε ένα χρόνο και τιτλοφορείται «Στρατηγική Πρωτοβουλία ΗΠΑ - Τουρκίας». Στην έρευνα συνέβαλε επιτροπή συμβούλων, στην οποία προήδρευαν οι πρώην σύμβουλοι εθνικής ασφαλείας Ζμπίγκνιου Μπρεζίνσκι και Μπρεντ Σκόουκροφτ, μετείχε και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Τουρκία Μόρτον Αμπράμοβιτς και άλλοι επιφανείς.

Οι προϋποθέσεις

«Η κυβέρνηση Ομπάμα έχει την ευκαιρία, με την ανάληψη σταθερών δεσμεύσεων και με τη συνεχή ανταλλαγή απόψεων με Τούρκους αξιωματούχους, να αναζωογονήσει τη σχέση αυτή και να τη θέσει σε υγιή και μακροπρόθεσμα σταθερή τροχιά», αναφέρεται στον πρόλογο της έρευνας. Υπό προϋποθέσεις...

Ετσι, οι ΗΠΑ αντί να προσπαθούν να νομοθετήσουν την ιστορία -βλ. αρμενική γενοκτονία- καλό θα είναι να συμβάλουν, με τη συνεργασία τρίτων χωρών, στην προσέγγιση Τουρκίας - Αρμενίας. Διότι, εάν ο Ομπάμα δεν μεριμνήσει ώστε να αποτραπεί η επικύρωση της αρμενικής γενοκτονίας στο Κογκρέσο, η τουρκική απάντηση θα είναι σκληρή και θα προκαλέσει βαθύ ρήγμα στις σχέσεις, αποφαίνονται οι συντάκτες του κειμένου, στους οποίους συγκαταλέγεται και ο Τουρκοκύπριος Αλιριζά. Απευθύνουν δε προειδοποίηση ως προς τη δύσκολη πολιτική συγκυρία στην Τουρκία λόγω της αντιπαλότητας κοσμικών και θρησκευτικών δυνάμεων, «και λόγω εξωγενών μεταβλητών». Χρειάζεται διάλογος μεταξύ ΗΠΑ - Τουρκίας, καθορισμός προτεραιοτήτων (Ιράκ, Αφγανιστάν, Πακιστάν) και βεβαίως η στήριξη της τουρκικής υποψηφιότητας στην Ε.Ε.

Πηγή : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.