Επιστημονικό-ενημερωτικό ιστολόγιο με βαρύτητα σε θέματα γεωπολιτικής,εξωτερικής πολιτικής και διεθνών σχέσεων. geopoliticsgr@gmail.com
Τρίτη 14 Απριλίου 2009
Ανταλλάγματα για τη λειτουργία της Χάλκης ζήτησε ο Μπ.Ομπάμα από τον κ. Βαρθολομαίο
Αξιώσεις για τη Θράκη http://www.tanea.gr/default.asp?pid=41&nid=1004335
Τις αξιώσεις της Τουρκίας να δώσει η Αθήνα ανταλλάγματα σε σχέση με τη μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, προκειμένου να επιτραπεί η επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, φέρεται να μετέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο ο Μπαράκ Ομπάμα.
Σύμφωνα με πληροφορίες των Νέων, ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε στον Οικουμενικό Πατριάρχη ότι το ζήτημα του έθεσε ο Τούρκος πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ κατά τη συνάντησή τους στην Αγκυρα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έφερε τον κ. Βαρθολομαίο σε δύσκολη θέση, καθώς «ξαφνικά βρέθηκε απολογούμενος εκ μέρους της Αθήνας, να υπογραμμίζει ότι το Πατριαρχείο είναι ξεχωριστό θέμα και σε καμιά περίπτωση δεν συνδέεται με το ζήτημα της μειονότητας στη Θράκη».
Η Τουρκία, στη λογική της «αμοιβαιότητας», θέτει ως προϋπόθεση για το άνοιγμα της Χάλκης, αντίστοιχες κινήσεις της Αθήνας για την εκπαίδευση της μουσουλμανικής μειονότητας στη Θράκη που συνδέονται, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, με την απαίτησή της για τη λειτουργία περισσότερων μειονοτικών σχολείων.
Παράλληλα, η Αγκυρα συνδέει το σύστημα ανάδειξης νέων ιερωμένων στη δομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου με την ικανοποίηση της διεκδίκησής της για εκλογή των μουφτήδων στην Ξάνθη και την Κομοτηνή.
Πρέπει να σημειωθεί ότι η πρώτη φορά που το θέμα τέθηκε επί τάπητος επί της αμερικανικής κυβέρνησης ήταν στη συνάντηση που είχε στην Ουάσιγκτον η Χίλαρι Κλίντον με τον Αρχιεπίσκοπο Αμερικής Δημήτριο. Όταν ο κ. Δημήτριος μίλησε για την ανάγκη επαναλειτουργίας της Χάλκης, η Αμερικανίδα υπουργός Εξωτερικών απάντησε ότι χρειάζεται να δοθούν ανταλλάγματα που συνδέονται με τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.
Ο Αμερικανός πρεσβευτής στην Αθήνα Ντάνιελ Σπέκχαρντ είχε προσπαθήσει να υποβαθμίσει το θέμα και να διασκεδάσει τις εντυπώσεις, δηλώνοντας ότι η Χ. Κλίντον «απλώς μετέφερε στον Αρχιεπίσκοπο Δημήτριο τις σκέψεις των Τούρκων αξιωματούχων».
Τέλος, το ίδιο θέμα έθεσε και στην υπουργό Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη ο Τούρκος ομόλογός της Αλί Μπαμπατζάν στη συνάντηση που είχαν στην Κωνσταντινούπολη στο περιθώριο του Φόρουμ για τη Συμμαχία των Πολιτισμών
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν είμαι βαθύς γνώστης των θεμάτων. Έχω όμως την υποψία ότι ο κος Βαρθολομαίος βάζει πάνω από τα βασικά συμφέροντα της Ελλάδας την συνέχιση λειτουργίας της σχολής του και την διαιώνιση της 'Πατριαρχικής κάστας' του.
ΑπάντησηΔιαγραφήΕνδιαφέρον έχει να εξηγήσει κανείς τον λόγο που οι ΗΠΑ ενδιαφέρονται γι' αυτήν το σχολή πολύ περισσότερο από ότι η Ελληνική πλευρά !!
Δυστυχώς δεν υπήρξε ποτέ συγκροτημένη πολτική ακ μέρους της Ελλάδος για το θέμα του πατριαρχείου και της ελληνικής μειονότητας της Πόλης με αποτέλεσμα να κάνει ο καθένας ό,τι θέλει.
ΑπάντησηΔιαγραφή