Πέμπτη 30 Απριλίου 2009

Αντίποινα από το Ισραήλ στην Τουρκία


Vatan
(29/4/2009) 


Οι σχέσεις Ισραήλ – Τουρκίας, οι οποίες δέχτηκαν μεγάλο πλήγμα τους τελευταίους μήνες λόγω των επιθέσεων στη Γάζα και της έντονης συζήτησης στο Νταβός μεταξύ του Πρωθυπουργού Ερντογάν και του Ισραηλινού Προέδρου Πέρες, οδηγήθηκαν και πάλι σε κρίση. Η κοινή χερσαία άσκηση της Τουρκίας με τη Συρία, με την οποία το Ισραήλ στα χαρτιά βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1967, προκάλεσε μεγάλη ενόχληση στο Τελ Αβίβ.

Η υπογραφή συμφωνίας στρατηγικής σημασίας από τον Υπουργό Άμυνας της Τουρκίας Γκιονούλ και τον Υπουργό Άμυνας της Συρίας [στο περιθώριο της Έκθεσης IDEF ’09] οδήγησε σε νέα ένταση. Μετά από τη συμφωνία αυτή, η οποία προβλέπει ανταλλαγή τεχνικών πληροφοριών μεταξύ Συρίας και Τουρκίας στον τομέα της Αμυντικής Βιομηχανίας, το Ισραήλ, με την αιτιολογία ότι «εχθρικά κράτη μπορεί να μάθουν τα στρατιωτικά μας μυστικά», αποφάσισε να επανεξετάσει την πώληση στην Τουρκία ευαίσθητων όπλων. Σύμφωνα με είδηση, που καταχωρήθηκε στην ιστοσελίδα Debka, που πρόσκειται στις Υπηρεσίες Πληροφοριών του Ισραήλ, το Τελ Αβίβ θα σταματήσει την πώληση στην Τουρκία των κατασκοπευτικών αεροσκαφών Heron, που έχουν μεγάλη σημασία για τον αγώνα εναντίον του ΡΚΚ. 

Η Τουρκία έχει παραλάβει από το Ισραήλ μέχρι τώρα τα δύο από τα δέκα Heron, που είχε αρχικά παραγγείλει. Τα υπόλοιπα αναμενόταν να παραδοθούν στα τέλη Απριλίου ή στις αρχές Μαΐου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.