Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Ο Κατσίνσκι στην κούρσα της προεδρίας


Του Nicholas Kulish
The New York Times


Παρά τις μηδαμινές πιθανότητες νίκης, ο πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας γνωστοποίησε, πριν από λίγες μέρες, ότι θα είναι υποψήφιος για την προεδρία, σε μια ειδική εκλογή για την αντικατάσταση του δίδυμου αδελφού του, ο οποίος σκοτώθηκε σε συντριβή αεροσκάφους στις αρχές του μηνός.

Ο πρώην πρωθυπουργός, Γιάροσλαβ Κατσίνσκι, δήλωσε ότι θα συνεχίσει το έργο του αδελφού του και θα πάρει τη θέση του ως υποψήφιος του Συντηρητικού Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης στις εκλογές της 20ής Ιουνίου. Οι πρόωρες εκλογές διενεργούνται, αφού ο αδελφός του, Λεχ και άλλοι 95 άνθρωποι, περιλαμβανομένων ανωτάτων αξιωματούχων και στρατηγών, σκοτώθηκαν στην αεροπορική τραγωδία της 10ης Απριλίου στη δυτική Ρωσία. «Το τραγικό τέλος της ζωής του προέδρου της Πολωνίας, σημαίνει ένα πράγμα για μας: Πρέπει να ολοκληρώσουμε την αποστολή τους», δήλωσε ο Κατσίνσκι σε ανακοίνωσή του. «Το χρωστάμε σ’ αυτούς και στην πατρίδα».


Η είσοδος του κ. Κατσίνσκι στην κούρσα, την οποία είχαν προβλέψει μέλη του κόμματός του ακόμη και πριν από την κηδεία του αδελφού του, στις 18 Απριλίου, σηματοδοτεί την έναρξη μιας συναισθηματικής εκστρατείας που θα καθοριστεί από τη χειρότερη εθνική τραγωδία της Πολωνίας μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι δημοσκοπήσεις, ωστόσο, δείχνουν ότι ο Κατσίνσκι θα δυσκολευτεί να νικήσει τον Μπρονισλάβ Κομορόφσκι, πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος τώρα εκτελεί χρέη προέδρου και θα είναι υποψήφιος για την προεδρία του αντίπαλου κόμματος «Πλατφόρμα των Πολιτών».

Οι περισσότεροι αναλυτές είχαν προβλέψει ότι ο κ. Κομορόφσκι θα κερδίσει τον Λεχ Κατσίνσκι στις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου. H συντριβή, όμως, ανέτρεψε τα δεδομένα, μεταφέροντας την ημερομηνία των εκλογών τον Ιούνιο και πυροδοτώντας εσωκομματικές πιέσεις προς τον Γιάροσλαβ να αναλάβει το ρόλο του αδελφού του.
«Η Πολωνία είναι η κοινή μας, μεγάλη δέσμευση», δήλωσε ο κ. Κατσίνσκι, προσθέτοντας ότι είχε τη στήριξη της οικογένειάς του για να πάρει την απόφαση. «Μεταξύ άλλων, πρέπει να ξεπεράσουμε τον προσωπικό μας πόνο και να αναλάβουμε την αποστολή παρά την τραγωδία».

Ο θάνατος τόσο πολλών επιφανών Πολωνών βύθισε το έθνος στη θλίψη και εγείρει το ερώτημα πώς θα αντιδράσουν οι ψηφοφόροι όταν κληθούν να ορίσουν τον διάδοχο του Κατσίνσκι. Ανάγκασε τον κ. Κομορόφσκι να επωμιστεί τον ρόλο του προσωρινού προέδρου σε μια περίοδο κατά την οποία η άσκηση πολιτικής ήταν καταδικασμένη να αποτύχει.

Ωστόσο, η κυβέρνηση της Πλατφόρμας των Πολιτών, υπό τον πρωθυπουργό, Ντόναλντ Τουσκ, ελπίζει ότι ενδεχόμενη νίκη του κ. Κομορόφσκι θα επιτρέψει στο κόμμα να προωθήσει το πρόγραμμά του. Ο κ. Τουσκ ηγήθηκε της πολωνικής οικονομίας, η οποία συνέχισε να αναπτύσσεται την ώρα που η υπόλοιπη Ευρωπαϊκή Ένωση βυθιζόταν στην ύφεση.

«Θα ήθελα πάρα πολύ αυτή η εκστρατεία να μη βασιστεί στα συναισθήματα, ειδικά στα κακά και αρνητικά συναισθήματα, αλλά να εξελιχθεί σε διάλογο για το μέλλον της Πολωνίας», δήλωσε η Τζοάνα Κλούζικ - Ροστόφσκα, βουλευτής του Κόμματος του Νόμου και της Δικαιοσύνης, η οποία έχει αναλάβει επικεφαλής της εκστρατείας του Κατσίνσκι.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.