Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη κρίνονται



ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι επιδρομές μη επανδρωμένων αεροσκαφών της CIA, στη διάρκεια της τελευταίας διετίας στο Πακιστάν, έχουν προκαλέσει τον θάνατο τουλάχιστον 500 «χαμηλού επιπέδου» μαχητών και μόλις 30 αμάχων. Αυτό υποστήριξαν χθες με δηλώσεις τους Αμερικανοί αξιωματούχοι, οι οποίοι αφενός παρουσίασαν μια τελείως διαφορετική εικόνα από αυτή των πακιστανικών ΜΜΕ και αφετέρου αμφισβήτησαν εμμέσως τη χρησιμότητα του σχετικού προγράμματος.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα του πακιστανικού Τύπου, οι άμαχοι που έχασαν τη ζωή τους στη διάρκεια των αμερικανικών επιδρομών είναι τουλάχιστον 600, ενώ η επιτυχία των επιθέσεων φαίνεται να υποβαθμίζεται από την ίδια την αναγνώριση των Αμερικανών ότι οι νεκροί μαχητές δεν ήταν οι πλέον καταζητούμενοι. Το 90% των μαχητών οι οποίοι βρέθηκαν στο στόχαστρο της CIA και έπεσαν νεκροί ήταν «χαμηλού επιπέδου», γεγονός που, σύμφωνα με τους ειδικούς, εγείρει αμφιβολίες για το τι ακριβώς γνωρίζει η υπηρεσία προτού αποφασίσει να πλήξει τους εν λόγω στόχους. Αναλυτές σχολιάζουν ότι η αλήθεια σχετικά με τις απώλειες αμάχων είναι δύσκολο να αποκαλυφθεί, διότι η περιοχή είναι σχεδόν απρόσιτη για τους ανεξάρτητους παρατηρητές και παραμένουν ασαφή τα κριτήρια με τα οποία η CIA επιλέγει στόχους, ορίζοντας ποιοι είναι μαχητές και ποιοι όχι...



Αμερικανός αξιωματούχος, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος, δήλωσε ότι ο απολογισμός των θυμάτων προκύπτει από τις διαθέσιμες στις μυστικές υπηρεσίες πληροφορίες και από εικόνες που λαμβάνονται από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη την ώρα που πραγματοποιούν κύκλους, επιθεωρώντας τον τόπο της επίθεσης. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι μεταξύ των δεκάδων μαχητών που σκοτώθηκαν είναι ζήτημα αν υπήρξαν 14 κορυφαίοι ηγέτες της Αλ Κάιντα, των Ταλιμπάν ή άλλων οργανώσεων. Αλλοι 12 φέρεται να ήταν δεύτεροι στην ιεραρχία. Ο ίδιος αξιωματούχος επιχείρησε να υπερασπιστεί την πολιτική των επιδρομών λέγοντας: «Επειδή δεν ήταν μεγάλα ονόματα, δεν σημαίνει ότι δεν σκότωναν κόσμο»... Το Ρόιτερς και άλλοι οργανισμοί εκτιμούν ότι από τα μέσα του 2008 σκοτώθηκαν σχεδόν 850 άτομα σε τουλάχιστον 110 επιθέσεις.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.