Τετάρτη 5 Μαΐου 2010

Παραμένει η βάση των ΗΠΑ στην Οκινάβα



Reuters, A.P.

ΤΟΚIΟ. Με δυσάρεστα νέα κατέφθασε στην Οκινάβα ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιούκιο Χατογιάμα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι η αμερικανική βάση Φουτένμα θα παραμείνει στο σημαδεμένο από την αμερικανική στρατιωτική παρουσία νησί. Ο Χατογιάμα, που βρέθηκε αντιμέτωπος με επίμονους διαδηλωτές, παραδέχθηκε ότι δεν μπορεί να εκπληρώσει μια από τις σημαντικότερες προεκλογικές υποσχέσεις του, τη μετεγκατάσταση της βάσης έξω από την Οκινάβα, ενδεχομένως δε και έξω από την Ιαπωνία.

Η παραδοχή της αποτυχίας θεωρείται ένα ακόμη πλήγμα στη δημοτικότητα του Χατογιάμα, το δημοκρατικό κόμμα του οποίου ήρθε στην εξουσία πέρυσι το καλοκαίρι, τερματίζοντας τη μονοκρατορία του Φιλελεύθερου Δημοκρατικού Κόμματος. «Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι είναι δύσκολη η μετεγκατάσταση όλων των λειτουργιών της Φουτένμα έξω από την Ιαπωνία ή έξω από την Οκινάβα, γιατί χρειάζεται να διατηρηθεί η δυνατότητα αποτροπής, με βάση τη συμφωνία Ιαπωνίας-ΗΠΑ», ανακοίνωσε ο Χατογιάμα, δηλώνοντας «θλίψη» για το μήνυμα που μετέφερε. Ο πρωθυπουργός δικαιολογήθηκε λέγοντας ότι όταν ανέλαβε τα καθήκοντά του δεν γνώριζε τα τεχνικά ζητήματα που επέβαλαν να βρίσκονται οι 2.000 πεζοναύτες της βάσης Φουτένμα κοντά στο προσωπικό των υπόλοιπων αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων της Οκινάβα. Συνολικά, στην Οκινάβα σταθμεύουν 47.000 Αμερικανοί στρατιώτες.


Aδιάκοπες υπερπτήσεις ελικοπτέρων

Η επίμαχη βάση, που εξυπηρετείται με αδιάκοπες υπερπτήσεις ελικοπτέρων, βρίσκεται στην καρδιά της μεγαλύτερης πόλης του νησιού. Η πτώση αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου σε πανεπιστημιακό χώρο το 2004 και ο βιασμός 12χρονου κοριτσιού το 1995, για τον οποίο καταδικάστηκαν τρεις Αμερικανοί, ξεχείλισαν την οργή των κατοίκων εναντίον της βάσης. Το 2006 είχε υπογραφεί συμφωνία για τη μεταφορά της βάσης σε πιο αραιοκατοικημένο σημείο της Οκινάβα, στην περιοχή Νάγκο, όπου όμως οι κάτοικοι και ο δήμαρχος είναι επίσης αντίθετοι στη μετεγκατάσταση.

http://news.kathimerini.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.