Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Χωρίς τέλος η αιματοχυσία στο Ιράκ



Δεκάδες νεκροί από βομβιστικές επιθέσεις σουνιτών, δέκα χρόνια μετά την έναρξη του πολέμου
Reuters, AP
ΒΑΓΔΑΤΗ. Τουλάχιστον 65 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 200 τραυματίστηκαν από ένα κύμα βομβιστικών επιθέσεων που συγκλόνισε την ιρακινή πρωτεύουσα στην επέτειο των δέκα χρόνων από την έναρξη της πολεμικής εκστρατείας των ΗΠΑ και των συμμάχων τους, αποτέλεσμα της οποίας ήταν η ανατροπή του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσεΐν. Το νέο λουτρό αίματος ήρθε να εντείνει τις διάχυτες αμφιβολίες για την ικανότητα των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας να αντιμετωπίσουν τις εμφύλιες διαμάχες μεταξύ σιιτών, σουνιτών και Κούρδων, οι οποίες αναζωπυρώθηκαν ύστερα από την αποχώρηση των αμερικανικών στρατιωτικών δυνάμεων από τη χώρα, στις 18 Δεκεμβρίου του 2011.
Οι περισσότερες από τις χθεσινές επιθέσεις πραγματοποιήθηκαν με χρήση αυτοκινήτων που μετέφεραν εκρηκτικά, σε σιιτικές συνοικίες και περίχωρα της Βαγδάτης. Ουδεμία οργάνωση είχε αναλάβει την ευθύνη μέχρι χθες το βράδυ, αν και οι υποψίες στρέφονταν προς το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», οργάνωση η οποία θεωρείται βραχίονας της Αλ Κάιντα στη Μεσοποταμία. Η πιο θεαματική επίθεση σημειώθηκε σε μία από τις πύλες της περιτειχισμένης Πράσινης Ζώνης, του τεράστιου οικιστικού συγκροτήματος, στο κέντρο της Βαγδάτης, όπου στεγάζονται κυβερνητικά κτίρια και σειρά ξένων πρεσβειών, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ και της Βρετανίας. Τρεις βομβιστικές επιθέσεις σημειώθηκαν στην πολυπληθή σιιτική συνοικία «Σαντρ Σίτι», ενώ βομβιστής αυτοκτονίας επιτέθηκε εναντίον αστυνομικού σταθμού σε σιιτική κωμόπολη, νότια της πρωτεύουσας. Η πλέον πολύνεκρη εκ των επιθέσεων είχε στόχο το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, στη συνοικία Καχίρα, στο ανατολικό τμήμα της Βαγδάτης.
Εκμεταλλευόμενες το κενό ασφαλείας που άφησαν πίσω τους τα αμερικανικά στρατεύματα, ένοπλες σουνιτικές οργανώσεις ξεκίνησαν, από τις αρχές του 2012, βομβιστικές επιθέσεις εναντίον των ιρακινών δυνάμεων ασφαλείας, αλλά και αμάχων, με στόχο την αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης του σιίτη πρωθυπουργού, Νούρι αλ Μαλικί και την υποκίνηση εθνοτικών συγκρούσεων. Χωρίς να φτάνουν στα επίπεδα της διετίας 2006-2007, όταν η ένοπλη εξέγερση εναντίον των αμερικανικών στρατευμάτων έφτασε στο απόγειό της, οι επιθέσεις κλιμακώθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, εν όψει της δεκάτης επετείου από την έναρξη του πολέμου. Την Κυριακή, το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» ανέλαβε την ευθύνη για μια παράτολμη, καλά συντονισμένη επίθεση στο υπουργείο Δικαιοσύνης, στο κέντρο της Βαγδάτης, η οποία άφησε πίσω της τουλάχιστον 24 νεκρούς. Αλλοι εννέα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στις επιθέσεις της Δευτέρας.
Αντανάκλαση των κλιμακούμενων εθνοτικών συγκρούσεων ήταν και η χθεσινή απόφαση της κυβέρνησης Μαλικί να αναβάλει τις περιφερειακές εκλογές της 20ής Απριλίου σε δύο κατεξοχήν σουνιτικές περιοχές του Ιράκ, τις επαρχίες Ανμπάρ και Νινευή. Προπύργιο του ένοπλου αγώνα εναντίον των Αμερικανών μέχρι το 2007, η Ανμπάρ θεωρείται σήμερα το κατεξοχήν ορμητήριο των σουνιτικών παραστρατιωτικών ομάδων. Η κατάσταση περιπλέκεται από το γεγονός ότι η ιρακινή Αλ Κάιντα μάχεται στο πλευρό των αντικαθεστωτικών που προσπαθούν να ανατρέψουν το καθεστώς του Μπασάρ αλ Ασαντ στη γειτονική Συρία, έχοντας στο πλευρό τους τη σουνιτική Τουρκία, ενώ η σιιτική κυβέρνηση Μαλικί τηρεί ευνοϊκή στάση έναντι του Ασαντ, όπως και το επίσης σιιτικό Ιράν.
Με αφορμή τη χθεσινή επέτειο, ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα απέτισε φόρο τιμής στους 4.500 Αμερικανούς στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους στο Ιράκ, υποστηρίζοντας ότι «προσέφεραν στον ιρακινό λαό την ευκαιρία να διαμορφώσει ο ίδιος το μέλλον του, ύστερα από μια δοκιμασία δεκαετιών».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.