Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Η αντιπολίτευση έλαβε την έδρα της Συρίας


Πλήγμα για το καθεστώς Ασαντ η εξέλιξη στον Αραβικό ΣύνδεσμοΑΠΕ, AP, Reuters
ΝΤΟΧΑ. Ενα ακόμα σημαντικό πλήγμα στο διπλωματικό επίπεδο υπέστη το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ, καθώς η έδρα της Συρίας στον Αραβικό Σύνδεσμο παραδόθηκε χθες με κάθε επισημότητα στην αντιπολίτευση. «Ηταν μια ιστορική συνάντηση», σχολίασε ο εκπρόσωπος Τύπου του Συριακού Εθνικού Συνασπισμού, Γιασέρ Ταμπάρα, αναφερόμενος στην ετήσια σύνοδο των αρχηγών κρατών του Αραβικού Συνδέσμου στην Ντόχα. Ο κ. Ταμπάρα έκανε λόγο για ένα «σημαντικό, πρώτο βήμα» στην κατεύθυνση της νομιμοποίησης της οργάνωσης-ομπρέλας της συριακής αντιπολίτευσης, πλην όμως, τα διαρκώς αυξανόμενα ρήγματα στο εσωτερικό του Εθνικού Συνασπισμού έχουν ήδη δημιουργήσει σοβαρά ερωτήματα όσον αφορά τη βιωσιμότητα του εγχειρήματος.
Είναι αξιοσημείωτο ότι μόλις προχθές ο αρχηγός του Εθνικού Συνασπισμού, Αχμέντ Μοάζ Αλ Χατίμπ, υπέβαλε την παραίτησή του, επικαλούμενος την απροθυμία της διεθνούς κοινότητας να στηρίξει εμπράκτως την εξέγερση στη Συρία. Εκτιμάται, ωστόσο, ότι η παραίτηση του κ. Αλ Χατίμπ, η οποία πάντως δεν έγινε αποδεκτή και ως εκ τούτου χθες συμμετείχε κανονικά στη συνεδρίαση του Αραβικού Συνδέσμου ως εκπρόσωπος της Συρίας, οφείλεται στις εσωτερικές διαμάχες μεταξύ φιλελευθέρων και ισλαμιστών εντός του Εθνικού Συνασπισμού. Στα τέλη της περασμένης εβδομάδας δε, η κεντρική επιτροπή του Εθνικού Συνασπισμού επέπληξε τον κ. Αλ Χατίμπ για τη στάση του υπέρ μιας διαπραγμάτευσης με το καθεστώς. Ο ίδιος ο κ. Αλ Χατίμπ, πάντως, έσπευσε χθες να υποβαθμίσει τα περί διχόνοιας στην αντιπολίτευση. «Διαφωνίες υπάρχουν και στα πιο παλιά κοινοβούλια του κόσμου», δήλωσε στο αραβικό τηλεοπτικό δίκτυο Αλ Τζαζίρα. «Υπάρχουν διαφορετικές απόψεις και εγώ είχα διαφωνήσει με την ιδέα της δημιουργίας μεταβατικής κυβέρνησης, αλλά αποδέχτηκα την άποψη της πλειοψηφίας», πρόσθεσε ο επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού.
Κατά τ’ άλλα, το ΝΑΤΟ απέρριψε χθες ευθύς αμέσως αίτημα που είχε νωρίτερα διατυπώσει ο κ. Αλ Χατίμπ για τη διεύρυνση της ακτίνας δράσης των πυραυλικών συστοιχιών Patriot που έχουν αναπτυχθεί στη νότια Τουρκία. Μιλώντας από την Ντόχα, ο επικεφαλής του Εθνικού Συνασπισμού ισχυρίστηκε πως ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι του υποσχέθηκε πως θα εξετάσει το ενδεχόμενο διεύρυνσης της ακτίνας δράσης των Patriot έτσι ώστε να «προστατεύονται» οι βόρειες επαρχίες της Συρίας. «Ακόμα περιμένουμε μια απόφαση του ΝΑΤΟ, όχι για να πολεμήσουν στο πλευρό μας, αλλά για να προστατεύσουν τον άμαχο πληθυσμό», δήλωσε χθες το πρωί ο κ. Αλ Χατίμπ. Λίγο πριν από το μεσημέρι, ωστόσο, ανώτατος αξιωματούχος του ΝΑΤΟ ξεκαθάρισε ότι «η βορειοατλαντική συμμαχία δεν έχει καμία πρόθεση να εμπλακεί στρατιωτικά στη Συρία».
Την ίδια στιγμή, στο μέτωπο των συγκρούσεων ο συριακός στρατός φέρεται να έχει ανακαταλάβει τις τελευταίες ώρες τη συνοικία Μπάμπα Αμρ στη Χομς. Την πληροφορία επιβεβαίωσε χθες το απόγευμα το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, καθώς και ακτιβιστές της αντιπολίτευσης στην κεντρική Συρία. «Οι κυβερνητικές δυνάμεις χρησιμοποίησαν βομβαρδιστικά, ρουκέτες και οβίδες προκειμένου να υποχρεώσουν τους αντάρτες σε τακτική υποχώρηση», υποστηρίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Παρατηρητηρίου.
Η κρατική τηλεόραση της Συρίας, τέλος, έκανε λόγο για μεγάλο αριθμό θυμάτων σε επίθεση αυτοκτονίας αργά χθες το βράδυ στη συνοικία Ρουκνεντίν της Δαμασκού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.