Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

«Κόντρα» Ισραήλ-Τουρκίας για τις αποζημιώσεις των νεκρών του «Μαβί Μαρμαρά»

Τελ Αβίβ και 'Αγκυρα σε διαμάχη για τις αποζημιώσεις στις οικογένειες των θυμάτων της επίθεσης στο στολίσκο ανθρωπιστικής βοήθειας.

Το Ισραήλ και η Τουρκία βρίσκονται σε διαμάχη για το ποσό της αποζημίωσης που πρέπει να καταβληθεί στις οικογένειες των εννέα Τούρκων, οι οποίοι σκοτώθηκαν κατά την επίθεση ισραηλινών κομάντος εναντίον του στολίσκου μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Λωρίδα της Γάζας, τον Μάιο του 2010, αναφέρουν σημερινά δημοσιεύματα ισραηλινών εφημερίδων.
Σύμφωνα με την οικονομική εφημερίδα Israeli Globes, η Τουρκία ζητεί ένα εκατομμύριο δολάρια για κάθε νεκρό, ενώ το Ισραήλ είναι διατεθειμένο να καταβάλει 100.000 δολάρια.
Η Jerusalem Post αναφέρει ότι Ισραηλινοί και Τούρκοι αξιωματούχοι αναμένεται ν΄αρχίσουν συναντήσεις αυτήν την εβδομάδα για το θέμα αυτό.
Στη διάρκεια προηγούμενων διαπραγματεύσεων προτάθηκε η καταβολή από το Ισραήλ των χρημάτων απευθείας σε τουρκικό ταμείο που έχει δημιουργηθεί για τις οικογένειες και όχι σε κάθε οικογένεια χωριστά.
Μετά το επεισόδιο αυτό προκλήθηκε ένταση στις σχέσεις ανάμεσα στους κάποτε στενούς συμμάχους Τουρκία και το Ισραήλ. Ως την περασμένη εβδομάδα, το Ισραήλ απέρριπτε τα αιτήματα της Τουρκίας να ζητήσει συγγνώμη και να καταβάλει αποζημιώσεις.
Ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Τούρκο πρωθυπουργό Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Παρασκευή, τελευταία ημέρα της επίσκεψης στο Ισραήλ του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Κατά την επικοινωνία τους αυτή ο Νετανιάχου ζήτησε συγγνώμη από τον Ερντογάν διαβεβαιώνοντάς τον ότι δεν υπήρξε πρόθεση για το θάνατο των εννέα Τούρκων ακτιβιστών.
Οι δυο ηγέτες αποφάσισαν επίσης να επιστρέψουν στις θέσεις τους οι πρεσβευτές των δυο χωρών.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.