Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Mea Culpa Ντάισελμπλουμ



Ωμή παραδοχή του επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για την απόφαση του Eurogroup περί κουρέματος στις καταθέσεις, στην Κύπρο.
Αφού τονίζει ότι η Κύπρος αποτελεί τελικά «συστημικό κίνδυνο» για την ευρωζώνη, δηλώνει ένοχος για τον τρόπο με τον οποίο το Eurogroup επέβαλε και διαχειρίστηκε την απόφαση αυτή. Επισημαίνει, παράλληλα, την ανάγκη "να προστατευθεί η ακεραιότητα της ευρωζώνης".
Η κατάσταση του νησιού "αποτελεί συστημικό κίνδυνο, όπως αποδείχθηκε αυτές τις τελευταίες ημέρες, και πρέπει να εργαστούμε για ένα πρόγραμμα που θα βάλει τέλος σ' αυτό τον κίνδυνο", δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ, μιλώντας ενώπιον του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
Ο Ντάισελμπλουμ "υπερασπίσθηκε σθεναρά τη συνεισφορά" που ζητείται από τους καταθέτες, επιμένοντας στην ανάγκη να βρεθεί μια "πιο δίκαιη" λύση ώστε οι μεγαλοκαταθέτες να συμβάλουν περισσότερο από τους μικρούς.
"Είναι πιθανόν αναπόφευκτο να υπάρξει μια μορφή άμεσης συνεισφοράς στο επόμενο πακέτο" μέτρων, προειδοποίησε ωστόσο ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος δήλωσε "ένοχος" για τον εσφαλμένο τρόπο με τον οποίο το Eurogroup ανακοίνωσε αυτό το μέτρο.
"Η έκτακτη συνεισφορά ήταν ένα φορολογικό μέτρο παρόμοιο με ένα φόρο στον πλούτο", εξήγησε. "Έπρεπε να είχαμε διαθέσει περισσότερο χρόνο για να εξηγήσουμε τη διαφορά ανάμεσα σ΄έναν έκτακτο φόρο και το σύστημα εγγύησης των καταθέσεων" μέχρι τις 100.000 ευρώ, δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ. Πρόσθεσε πως αναλαμβάνει την "ευθύνη" για τις αποφάσεις για τη διάσωση της Κύπρου, υποστήριξε όμως πως η "ζημιά ήταν πολύ, πολύ μικρή κατά την άποψή μου", δεδομένης της ηρεμίας στις χρηματοπιστωτικές αγορές.
Ο Ολλανδός υπουργός Οικονομικών προειδοποίησε επίσης ότι ο δανεισμός της Κύπρου από τη Ρωσία -επιπλέον των αλλαγών στα υφιστάμενα μεταξύ τους δάνεια- δεν είναι μια ελκυστική λύση, επισημαίνοντας ότι "το να αυξηθούν τα χρέη στην Κύπρο δεν θα τους βοηθήσει να δουλέψουν προς ένα νέο μέλλον".
Άμεση απάντηση Swoboda
«Ο Ντάισενμπλουμ αποδέχεται την ευθύνη για την λανθασμένη απόφαση, αντίθετα με τους άλλους! Χρειαζόμαστε μια νέα κοινή ευρωπαϊκή στρατηγική!», γράφει στο twitter του ο Hannes Swoboda

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.