Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Αντιπαράθεση ΗΠΑ – Κίνας για κυβερνοεπιθέσεις


The New York Times
Με τη ρητή απαίτηση να σταματήσει η κινεζική κυβέρνηση τη διαδεδομένη πρακτική των κυβερνοεπιθέσεων και της κλοπής δεδομένων από αμερικανικά δίκτυα υπολογιστών, ο Λευκός Οίκος κάλεσε το Πεκίνο να συμφωνήσει στην υιοθέτηση «κανόνων συμπεριφοράς για τον κυβερνοχώρο». Αυτό, τουλάχιστον, υπογράμμισε με την ομιλία του στην Ασιατική Εταιρεία της Νέας Υόρκης ο Τομ Ντόνιλον, σύμβουλος για θέματα εθνικής ασφάλειας του προέδρου Ομπάμα. Πρόκειται για την πρώτη φορά που γίνεται δημόσια η αντιπαράθεση Ουάσιγκτον – Κίνας για το θέμα των κυβερνοεπιθέσεων. Δύο ημέρες νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Κίνας, Γιανγκ Ζιετσί, απέρριψε ως αναληθείς όλες τις αμερικανικές αποδείξεις για τη συμμετοχή των κινεζικών ενόπλων δυνάμεων σε κυβερνοεπιθέσεις εναντίον αμερικανικών στόχων, δηλαδή επιχειρήσεων, κυβερνητικών φορέων και υπηρεσιών.
Ο Λευκός Οίκος ζητεί από το Πεκίνο τρία πράγματα: να αναγνωρίσει δημοσίως την επείγουσα φύση του προβλήματος, να δεσμευθεί ότι θα πατάξει τους χάκερ στην Κίνα και να συμφωνήσει ότι θα συμμετάσχει σε διάλογο με στόχο τον καθορισμό κάποιων κοινώς αποδεικτών κανόνων που θα ισχύουν παγκοσμίως. «Η διεθνής κοινότητα δεν μπορεί να αποδεχθεί κυβερνοεπιθέσεις σαν αυτές που εξαπολύονται από την Κίνα», τόνισε ο Ντόνιλον.
Ωστόσο, στο Πεκίνο, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών, Χουά Τσουνίνγκ, απέφυγε να απαντήσει ευθέως κατά πόσο η κινεζική κυβέρνηση προτίθεται να «σηκώσει το γάντι» που πετάει η Ουάσιγκτον και να συμμετάσχει στον διάλογο σχετικά με τις προτάσεις του Ντόνιλον. Κατά την καθημερινή ενημέρωση των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπουργείου επανέλαβε τη θέση της κινεζικής κυβέρνησης, ότι, δηλαδή, αντιτίθεται στις κυβερνοεπιθέσεις κι επιζητεί δημιουργικό διάλογο με τις ΗΠΑ και τα υπόλοιπα κράτη σε θέματα κυβερνοασφάλειας.
Σύμφωνα με Αμερικανούς αξιωματούχους, η απόδοση της ευθύνης για τις συγκεκριμένες επιθέσεις στην Κίνα σε μία περίοδο που οι ΗΠΑ προσπαθούν να εξασφαλίσουν τη συνεργασία τους προκειμένου να συγκρατηθεί η επιθετική συμπεριφορά της Βόρειας Κορέας και να επιβληθούν κυρώσεις στο Ιράν, είναι εξαιρετικά ευαίσθητη υπόθεση, που απαιτεί τις ικανότητες δεινού ισορροπιστή.
Τέλος, ο στρατηγός Κιθ Αλεξάντερ, επικεφαλής της διοίκησης για τον κυβερνοπόλεμο, δήλωσε στην ειδική επιτροπή του Κογκρέσου ότι οι ξένοι ηγέτες έχουν αποτραπεί από την εξαπόλυση ηλεκτρονικής επίθεσης κατά των ΗΠΑ, γνωρίζοντας ότι η προέλευση ενός τέτοιου πλήγματος θα βρεθεί και η απάντηση των ΗΠΑ θα είναι δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.