Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

ΡΚΚ: απελευθέρωση Τούρκων αιχμαλώτων


ΑΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ. Το ΡΚΚ αναμένεται να απελευθερώσει σήμερα τους Τούρκους αιχμαλώτους που κρατά. Οι Κούρδοι αντάρτες του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) αναμένεται να απελευθερώσουν τους αιχμαλώτους ώστε να σημειωθεί ορισμένη πρόοδος στις ειρηνευτικές συνομιλίες που διεξάγονται με την Αγκυρα. Αυτό προανήγγειλε χθες ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας Μουαμέρ Γκιουλέρ. Ο υπουργός εξήγησε ότι μια αντιπροσωπεία του κυριότερου κουρδικού κόμματος της
Τουρκίας, του Κόμματος Ειρήνης και Δημοκρατίας (BDP), θα μεταβεί σήμερα στο ιρακινό Κουρδιστάν όπου κρατούνται οι αιχμάλωτοι, ώστε να τους επαναπατρίσει στην Τουρκία. «Μας είπαν ότι η απελευθέρωση θα γίνει αύριο. Ενημερώσαμε σχετικά τις οικογένειες των αιχμαλώτων», πρόσθεσε ο Γκιουλέρ. Οι αιχμάλωτοι είναι κυρίως υψηλόβαθμοι δημόσιοι υπάλληλοι και μέλη των δυνάμεων ασφαλείας που είχαν απαχθεί πριν από πολλούς μήνες από το PKK στη νοτιοανατολική Τουρκία. Αυτή η χειρονομία καλής θέλησης από την πλευρά των Κούρδων εντάσσεται στο πλαίσιο των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων που έχει ξεκινήσει η τουρκική κυβέρνηση με τον κρατούμενο ηγέτη του ΡΚΚ Αμπντουλάχ Οτσαλάν. Κυβερνητικές και κουρδικές πηγές ανέφεραν ότι ο Οτσαλάν θα κηρύξει μονομερή κατάπαυση του πυρός στις 21 Μαρτίου, με την ευκαιρία του εορτασμού του κουρδικού νέου έτους.
Από την πλευρά τους, οι αντάρτες ζητούν την απελευθέρωση χιλιάδων Κούρδων κρατουμένων, πολιτικών και ανταρτών, που έχουν φυλακιστεί με την κατηγορία ότι διατηρούσαν δεσμούς με το ΡΚΚ, οργάνωση την οποία η Αγκυρα και οι περισσότερες δυτικές χώρες θεωρούν τρομοκρατική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.