Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

«Χρήση χημικού όπλου έκαναν οι Σύροι αντάρτες»


Reuters, ΑP, AFP, ΑΠΕ
ΒΗΡΥΤΟΣ. Χρήση χημικού όπλου από πλευράς των ανταρτών στην επαρχία του Χαλέπι κατήγγειλε χθες το συριακό καθεστώς. Σύμφωνα με το κρατικό ειδησεογραφικό πρακτορείο της Συρίας, SANA, οι αντάρτες εξαπέλυσαν πύραυλο μικρού βεληνεκούς, η κεφαλή του οποίου ήταν εμπλουτισμένη με «κάποιο χημικό όπλο», εναντίον θέσης του τακτικού στρατού κοντά στην κωμόπολη Χαν Αλ Ασάλ. Από την πλευρά του, ο υπουργός Πληροφοριών του συριακού καθεστώτος, Ομράρ Αλ Ζόχμπι έκανε λόγο για δεκαέξι νεκρούς και ογδόντα έξι τραυματίες από την επίθεση, δίχως ωστόσο να διαχωρίσει μεταξύ στρατιωτών και αμάχων. Ο Σύρος υπουργός Πληροφοριών, μάλιστα, δεν δίστασε να επιρρίψει τη νομική και ηθική ευθύνη για τη χρήση όπλων μαζικής καταστροφής από τους αντάρτες τόσο στην Τουρκία, όσο και στο Κατάρ.
Τον κ. Αλ Ζόχμπι διέψευσε, πάντως, εκπρόσωπος των ανταρτών στην Κωνσταντινούπολη. Οπως δήλωσε ο αξιωματικός του Ελεύθερου Συριακού Στρατού (ΕΣΣ), Λουάι Μουκντάντ, οι καθεστωτικές δυνάμεις ήταν εκείνες που εκτόξευσαν πύραυλο με χημικά όπλα στην περιοχή Χαν Αλ Ασάλ. «Γνωρίζουμε ότι εξαπέλυσαν πύραυλο μεγάλου βεληνεκούς και ότι πολλοί εκ των τραυματισμένων αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα», δήλωσε ο κ. Μουκντάντ. «Εμείς δεν διαθέτουμε χημικά όπλα», τόνισε ο ίδιος. «Αν διαθέταμε, όμως, δεν θα τα εξαπολύαμε σε θέσεις που ελέγχουν οι άνδρες μας», πρόσθεσε με νόημα ο ίδιος. Παρά ταύτα, το Συριακό Παρατηρητήριο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα που εδρεύει στο Λονδίνο επιβεβαίωσε πως ένας πύραυλος εδάφους-εδάφους εκτοξεύτηκε σε βάρος θέσης του τακτικού στρατού στη Χα Αλ Ασάρ. «Από την επίθεση σκοτώθηκαν δεκαέξι στρατιώτες και δέκα πολίτες», υποστήριξε ο επικεφαλής του Παρατηρητηρίου, Ραμί Αμπντέλ Ραχμάν. Ο τελευταίος, ωστόσο, υπογράμμισε πως δεν είναι σε θέση να επιβεβαιώσει αν ο πύραυλος έφερε κάποιο χημικό όπλο. Από την πλευρά του, ο Αχμέντ Αλ Αχμέντ, μαχητής του ΕΣΣ στη Χαν Αλ Ασάλ υποστήριξε πως άκουσε μια ισχυρότατη έκρηξη και εν συνεχεία είδε ροζ καπνό να αναδύεται. «Ο πύραυλος, πιθανότατα ένας Σκουντ, έπληξε περιοχή που ελέγχεται από τους καθεστωτικούς και είμαι βέβαιος πως πρόκειται για ατύχημα», δήλωσε ο Αλ Αχμέντ μέσω Skype στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters. «Εμείς, πάντως, δεν έχουμε στη διάθεσή μας χημικά όπλα», κατέληξε ο ίδιος.
Την ίδια στιγμή και ενώ η Τουρκία απέρριψε μέσω διπλωματικών κύκλων ως «παντελώς αβάσιμες» τις κατηγορίες του συριακού καθεστώτος, το Λονδίνο τόνισε πως η χρήση ή διασπορά χημικών όπλων επιβάλλει μια «σοβαρή απάντηση» από τη διεθνή κοινότητα. «Εάν συμβαίνει κάτι τέτοιο, τότε θα υποχρεωθούμε να αναπροσαρμόσουμε την πολιτική που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα», επισημαίνεται σε χθεσινή ανακοίνωση του Φόρεϊν Οφις.
Στο μεταξύ, ο νέος «μεταβατικός πρωθυπουργός» της συριακής αντιπολίτευσης, Γασάν Χίτο κατέστησε χθες σαφές ότι δεν θα υπάρξει διάλογος με το καθεστώς του Μπασάρ Ασαντ. O γεννημένος το 1963 στη Δαμασκό κ. Χίτο είναι άγνωστος στη συριακή κοινή γνώμη, καθώς διαμένει μόνιμα στις ΗΠΑ εδώ και δύο τουλάχιστον δεκαετίες. Ο κ. Χίτο σπούδασε στα πανεπιστήμια Περντιού και Ιντιάνα Γέσλεϊαν, εργάστηκε σε αρκετές αμερικανικές εταιρείες που ειδικεύονται στις νέες τεχνολογίες, ενώ είναι ιδρυτικό μέλος του Μουσουλμανικού Νομικού Ταμείου των ΗΠΑ, στόχος του οποίου ήταν η παροχή νομικής βοήθειας σε μουσουλμάνους στον απόηχο των επιθέσεων της 11ης Σεπτεμβρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.