Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Η λύση στο Κουρδικό, «όχημα» του Ερντογάν για την προεδρία


ΑΠΕ
ΑΓΚΥΡΑ. Ως «όχημα» για να καταλάβει την τουρκική προεδρία με τις νέες διευρυμένες εξουσίες αναμένεται να χρησιμοποιήσει την ειρηνευτική προσπάθεια στο Κουρδικό ο πρωθυπουργός της χώρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Αυτό εκτιμούν Τούρκοι αναλυτές, που επισημαίνουν ότι μετά την προχθεσινή κατάπαυση του πυρός από το PKK, ξεκινά μια μακρά και δύσκολη διαδικασία για την εξεύρεση πολιτικής λύσης στο κουρδικό ζήτημα. Στα 29 χρόνια που κρατά ο «βρώμικος πόλεμος», έχουν υπάρξει ήδη τέσσερις ανακωχές, αρκετές διαπραγματευτικές προσπάθειες και ένα «κουρδικό άνοιγμα» του πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την άνοιξη του 2009. Αυτή τη φορά, όμως, οι ειρηνευτικές προοπτικές φαίνεται να είναι ρεαλιστικές.
«Υπάρχει μια συμβολική ρήξη, που φαίνεται από το γεγονός ότι ο ηγέτης του ΡΚΚ τίθεται στο κέντρο των διαπραγματεύσεων», επισημαίνει ο καθηγητής Αχμέτ Ινσέλ, ιδρυτής του περιοδικού Birikim. Αλλοτε υπ’ αριθμόν ένα δημόσιος εχθρός, ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν αναδεικνύεται τώρα σε ανεκτίμητο συνομιλητή. Οπως γράφει ο Μαρκ Σεμό στη γαλλική «Λιμπερασιόν», ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού αναγνωρίζει ότι ο χαρισματικός πρωθυπουργός και ο Κούρδος ηγέτης είναι σήμερα οι μόνοι πολιτικοί στην Τουρκία που διαθέτουν ένα όραμα.
«Το μοναδικό πρόβλημα είναι ότι κανείς από τους δύο δεν είναι πραγματικά δημοκράτης», λέει ο Σολί Οζέλ, ειδικός επί διεθνών θεμάτων και αρθρογράφος στην καθημερινή εφημερίδα Haber Turk. Αυτό το ειρηνευτικό στοίχημα, όπου και οι δύο πλευρές «παίζουν τα ρέστα τους», στηρίζεται σε μια συνειδητοποίηση της πραγματικότητας. «Πριν από τριάντα χρόνια, ο Οτσαλάν και το ΡΚΚ πίστευαν ότι μπορούσαν να κερδίσουν την ανεξαρτησία με τα όπλα», τονίζει ο Ινσέλ. «Παρόλο όμως που το κουρδικό ζήτημα απέκτησε κεντρική θέση στην τουρκική πολιτική ατζέντα, έγινε σαφές με την πάροδο των ετών ότι η νίκη των Κούρδων είναι εξίσου αδύνατη με τη συντριβή του αντάρτικου από την Αγκυρα».
Ο Ερντογάν βλέπει καθαρά τα νέα περιφερειακά δεδομένα. Στο βόρειο Ιράκ, η περιφερειακή κυβέρνηση του Μασούντ Μπαρζανί καλλιεργεί όλο και πιο ισχυρούς οικονομικούς δεσμούς με την Τουρκία, από την οποία σκοπεύει να διοχετεύσει το πετρέλαιο της περιοχής προς τις άλλες αγορές. Σε μια Συρία που βυθίζεται στο χάος, οι Κούρδοι διεκδικούν και εκεί την αυτονομία τους στις περιοχές όπου αποτελούν την πλειοψηφία. Αυτό σημαίνει για την Τουρκία εκατοντάδες χιλιόμετρα στα σύνορά της όπου ζει η πλειονότητα των 15 εκατ. Κούρδων της χώρας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.