Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Πρόκληση για τον Τζον Μπρέναν το παρελθόν της CΙA


The New York Times
Η πρώτη πρόκληση που θα αντιμετωπίσει ο Τζον Μπρέναν στη CΙA δεν έχει σχέση με το μέλλον της αλλά με το παρελθόν της. Μόλις λάβει την έγκριση του Κογκρέσου, ο Μπρέναν θα αναλάβει το τιμόνι της υπηρεσίας στην οποία εργαζόταν τα τελευταία 25 χρόνια – ακριβώς τη στιγμή που η CIA βρίσκεται αντιμέτωπη με σφοδρές επικρίσεις για το πρόγραμμα ανακρίσεων, το οποίο τώρα έχει σταματήσει. Εκθεση–κόλαφος της επιτροπής μυστικών υπηρεσιών της Γερουσίας γράφει πως αξιωματούχοι της CIA παραπλανούσαν συστηματικά τον Λευκό Οίκο, το υπουργείο Δικαιοσύνης και το Κογκρέσο σχετικά με τις λεγόμενες ενισχυμένες τεχνικές ανάκρισης.
Σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το περιεχόμενο της έκθεσης, στις 6.000 σελίδες της αναφέρεται ότι το πρόγραμμα ήταν κακά σχεδιασμένο, κακά εκτελεσμένο και πολύ λιγότερο χρήσιμο για τη συλλογή πληροφοριών από όσο ισχυρίζονταν οι αντίπαλοί του.
«Αυτό θα μπορούσε να αποδειχθεί ναρκοπέδιο για τον Τζον Μπρέναν», είπε ο πρώην υποδιευθυντής της CIA Μαρκ Λόουενταλ. Αν ο Μπρέναν δώσει την έγκρισή του στην έκθεση, θα «αδειάσει» πολλούς υπαλλήλους της CIA και θα φαίνεται σαν να αμφισβητεί πρώην διοικητές όπως ο Τζορτζ Τένετ, που επέβλεψε τις βίαιες ανακρίσεις, και ο Μάικλ Χάιντεν, που τις υπερασπίστηκε με πάθος.
Η έκθεση, που είναι ακόμη διαβαθμισμένη, αποτελεί μακράν τη λεπτομερέστερη περιγραφή τού πώς οι ΗΠΑ χρησιμοποίησαν το γδύσιμο κρατουμένων, το κρύο, τη στέρηση ύπνου, την υποχρέωση σε άβολες στάσεις σώματος, τα χτυπήματα στους τοίχους και τον παρ’ ολίγον πνιγμό – μεθόδους που στο παρελθόν κατήγγειλαν ως βία ή βασανιστήρια.
Ο Μπρέναν θα πρέπει να αποφασίσει αν θα δοθούν στη δημοσιότητα τμήματα της έκθεσης και αν θα συγκληθεί η πειθαρχική επιτροπή της CIA προκειμένου να τιμωρηθούν νυν ή πρώην υπάλληλοι που κατηγορούνται ότι χειρίστηκαν λανθασμένα το πρόγραμμα ή ότι παρουσίασαν ψευδή εικόνα γι’ αυτό. Αν προσπαθήσει να διατηρήσει κλίμα ηρεμίας στο εσωτερικό της CIA, ισχυριζόμενος ότι όλα αυτά ανήκουν στο παρελθόν, θα αντιμετωπίσει ισχυρή αντίσταση από τη Δημοκρατική πλειοψηφία της επιτροπής της Γερουσίας, καθώς και από τον Ρεπουμπλικανό γερουσιαστή Μακέιν, ο οποίος είχε πέσει θύμα βασανιστηρίων στο Βιετνάμ. Τον τελευταίο μήνα, το ζήτημα αυτό επισκιάστηκε από τις συζητήσεις για τις στοχευμένες δολοφονίες υπόπτων για τρομοκρατία, για τις οποίες ήταν αρμόδιος ο Μπρέναν όσο εργαζόταν στον Λευκό Οίκο. Την Τετάρτη, ο Ρεπουμπλικανός γερουσιαστής Ραντ Πολ από το Κεντάκι προσπάθησε να σταματήσει τον διορισμό του Μπρέναν, διαμαρτυρόμενος για την άρνηση της αμερικανικής κυβέρνησης να αποκλείσει τα πλήγματα εντός αμερικανικού εδάφους με μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε περίπτωση εκτάκτου ανάγκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.