Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Με μεθόδους Αλ Κάιντα οι ισλαμιστές στη Νιγηρία



Η εκτέλεση των επτά χριστιανών ομήρων, εκ των οποίων ήταν και ένας ΕλληναςThe New York Times
Τους επτά αλλοδαπούς χριστιανούς ομήρους τους, μεταξύ των οποίων και ο Ελληνας Κωνσταντίνος Καρράς, εκτέλεσαν, στα τέλη της περασμένης εβδομάδας, εξτρεμιστές ισλαμιστές στη Νιγηρία.
Οι εκτελέσεις των ομήρων από την οργάνωση «Ανσάρου» επιβεβαιώθηκαν αμέσως από τα ευρωπαϊκά υπουργεία Εξωτερικών την περασμένη Κυριακή. Πλην του Καρρά, μεταξύ των θυμάτων περιλαμβάνονται ένας Ιταλός, ένας Βρετανός και τέσσερις Λιβανέζοι, που απήχθησαν στις 16 Φεβρουαρίου από τις εγκαταστάσεις της Setraco, της λιβανέζικης κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στην πολιτεία Μπαούτσι της βόρειας Νιγηρίας.
Η αιματηρή κατάληξη της ομηρίας υποδεικνύει την αλλαγή της τακτικής που ακολουθούν οι φανατικοί ισλαμιστές στην αφρικανική χώρα. Η ισλαμική οργάνωση «Μπόκο Χαράμ» στο παρελθόν εξαπέλυε επιθέσεις εναντίον αξιωματούχων και οργανισμών που σχετίζονταν με τις ομοσπονδιακές και τοπικές αρχές της Νιγηρίας, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν εκατοντάδες πολίτες.
Αυτοί ακριβώς οι θάνατοι οδήγησαν αρκετά μέλη της «Μπόκο Χαράμ» να αποκηρύξουν και να εγκαταλείψουν την οργάνωση τον Ιανουάριο του 2012 μετά την επίθεση στην πόλη Κάνο της βόρειας Νιγηρίας που κόστισε τη ζωή εκατοντάδων αμάχων. Οι αποσκιρτήσαντες σχημάτισαν τη νέα ομάδα «Ανσάρου», η οποία τελικά υιοθέτησε μεθόδους που θυμίζουν περισσότερο την Αλ Κάιντα, όπως απαγωγές δυτικών που εργάζονται στον Βορρά. Την οργάνωση του Οσάμα μπιν Λάντεν φέρνει στη μνήμη και η ευκολία με την οποία η οργάνωση εκτέλεσε τους ομήρους της.
Σε ανακοίνωσή της, η «Ανσάρου» ανέφερε ότι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη είχαν φτάσει στη Νιγηρία με στόχο την απελευθέρωση των ομήρων, γεγονός το οποίο τελικά δεν ευσταθεί. Το βρετανικό υπουργείο Αμυνας διευκρίνισε πως τα αεροσκάφη που προσγειώθηκαν στην πρωτεύουσα Αμπούτζα είχαν στόχο τη στήριξη των γαλλικών επιχειρήσεων στο Μάλι.
Σύμφωνα με αναλυτές, η εκτέλεση των ομήρων από την «Ανσάρου» αποτελεί τμήμα της μεταστροφής των τακτικών που ακολουθούν οι ισλαμιστές στη Νιγηρία, τακτικών που δεν κατάφερε να πατάξει η κυβέρνηση. Προφανώς, τέτοιες αιματηρές κινήσεις θα αποτρέψουν τις δυτικές πρωτοβουλίες ανοικοδόμησης και ανάπτυξης στον Βορρά της Νιγηρίας, τη φτωχότερη, δηλαδή, περιοχή της χώρας.
Καλοσχεδιασμένη επίθεση
Η επίθεση του Φεβρουαρίου, που κατέληξε στην απαγωγή των ομήρων, ήταν καλοσχεδιασμένη. Οι ένοπλοι αρχικώς επιτέθηκαν εναντίον φυλακής και στη συνέχεια κατέλαβαν τις εγκαταστάσεις της Setraco, αφού ανατίναξαν με δυναμίτιδα έναν προστατευτικό τοίχο προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση στο εσωτερικό του, ενώ σκοτώθηκε κι ένας άνδρας του προσωπικού ασφαλείας. Στις 20 Ιανουαρίου, η «Ανσάρου» επιτέθηκε εναντίον Νιγηριανών στρατιωτών που κινούνταν προς το Μάλι, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δύο από αυτούς.
Στο βίντεο με το οποίο ανακοινώνονται οι εκτελέσεις, ένα από τα μέλη της οργάνωσης, με νεανική φωνή, διαβάζει μονότονα την ανακοίνωση ενώ πίσω του φαίνεται η μαύρη ισλαμική σημαία. Το πρόσωπό του, όπως και αυτά των δύο στρατιωτών δίπλα του, καλύπτεται και το μόνο που φαίνεται είναι τα μάτια. Οι εργαζόμενοι της λιβανέζικης εταιρείας εκτελέστηκαν επειδή «η ψυχή ενός πιστού είναι πιο πολύτιμη από τις ζωές χιλιάδων άπιστων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.