Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Οι κάτοικοι των νήσων Φόκλαντ θέλουν να παραμείνουν Βρετανοί


ΑΠΕ, A.P.
ΛΟΝΔΙΝΟ. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου, Ντέιβιντ Κάμερον, κάλεσε χθες την Αργεντινή να «σεβαστεί» τα αποτελέσματα του δημοψηφίσματος που διενεργήθηκε στα Φόκλαντ (Μαλβίδες για τους Αργεντίνους), οι κάτοικοι των οποίων τάχθηκαν με ποσοστό 99,8% υπέρ της παραμονής των νήσων στη βρετανική επικράτεια. «Οι κάτοικοι των Φόκλαντ δεν θα μπορούσαν να στείλουν σαφέστερο μήνυμα», τόνισε ο κ. Κάμερον. «Θέλουν να παραμείνουν τα νησιά βρετανικά και αυτήν τους την επιθυμία οφείλει να σεβαστεί όλος ο κόσμος και ειδικά η κυβέρνηση της Αργεντινής», πρόσθεσε. Περίπου το 92% των 1.672 κατοίκων της συστάδας των νησιών στο Αρχιπέλαγος του Νότιου Ατλαντικού μετείχε στο δημοψήφισμα. Μόνο τρεις αρνητικές ψήφοι καταμετρήθηκαν. Το δημοψήφισμα αποτελεί σαφές μήνυμα προς την Αργεντινή, η οποία το έχει προ πολλού χαρακτηρίσει «βρετανική προσπάθεια χειραγώγησης» και προειδοποίησε ότι «δεν θα τερματίσει τη διαφορά για την κυριαρχία των νήσων». Η κυβέρνηση της Αργεντινής, μάλιστα, υποστηρίζει πως το δημοψήφισμα είναι «παράνομο» και διότι διενεργήθηκε μεταξύ «εποίκων».
Την Κυριακή, πάντως, ο κ. Κάμερον είχε αφήσει ανοικτό ακόμα και το ενδεχόμενο στρατιωτικής επέμβασης της Βρετανίας, εφόσον κριθεί αναγκαία. «Για όσο διάστημα οι κάτοικοι των Φόκλαντ επιθυμούν να παραμένουν Βρετανοί, εμείς θα βρισκόμαστε πάντα εκεί για την προστασία τους», δεσμεύτηκε ο κ. Κάμερον στο πλαίσιο συνέντευξης που παραχώρησε στο ταμπλόιντ The Sun. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι αρκετοί κάτοικοι των Φόκλαντ θυμούνται ότι το Λονδίνο ήταν έτοιμο να παραδώσει τα νησιά στην Αργεντινή προτού το στρατιωτικό καθεστώς της τελευταίας αποπειραθεί να καταλάβει το 1982 και αμφισβητούν ανοικτά τις δεσμεύσεις του κ. Κάμερον.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.