Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Τραπεζίτες πολιορκούν Ρώσους στην Κύπρο

Courtney Weaver
 Για τον Fedor Mikhin ο κατακλυσμός τηλεφωνημάτων από το εξωτερικό ξεκίνησε την Τετάρτη, μόλις λίγες ημέρες πριν την πρώτη πρόταση της ΕΕ για την επιβολή εισφοράς στις κυπριακές καταθέσεις.
Στην άλλη γραμμή ήταν δυο τραπεζίτες από την Ανδόρα που προσφέρθηκαν να ανοίξουν λογαριασμούς για την επιχείρησή του που είχε έδρα στην Κύπρο. Μετά ακολούθησαν Ελβετοί που εξέφρασαν την πρόθεση να στείλουν αντιπροσώπους στο νησί με σκοπό να «αρπάξουν» Ρώσους πελάτες την Τρίτη, ημέρα που αναμένεται να ανοίξουν οι τράπεζες στην Κύπρο.
Την προηγούμενη εβδομάδα πολλοί Ρώσοι ή αντιπρόσωποί τους ταξίδεψαν στην Κύπρο για να ελέγξουν τους λογαριασμούς τους και να «διαβουλευτούν» με Κύπριους αξιωματούχους. Αυτοί ακολουθούνταν από ένα άλλο κύμα επισκεπτών: Τους ευρωπαίους τραπεζίτες που ελπίζουν ότι θα κερδίσουν μέσα από τις ζημιές της Κύπρου.
Κύπριος δικηγόρος με Ρώσους πελάτες αναφέρει ότι δέχθηκε «κρούσεις» ευρωπαίων τραπεζιτών από μέρη όπως η Λετονία, η Ελβετία και η Γερμανία, κάποιοι εκ των οποίων υπόσχονταν ότι θα μπορούσαν να ανοίξουν λογαριασμούς σε λιγότερο από μια ώρα.
Στη Λευκωσία, δικηγόρος Ρώσου «ολιγάρχη» περιγράφει ότι δέχθηκε τηλεφώνημα από μεγάλη ελβετική τράπεζα η οποία προσφέρθηκε να ανοίξει λογαριασμούς για όλους τους υπαλλήλους της εταιρίας του πελάτη του.
Αν και δεν είναι ακόμη ξεκάθαρο πώς θα επηρεαστούν οι Ρώσοι επιχειρηματίες από το bail in και από τι θα ακολουθήσει οι περισσότεροι φαίνεται να βρίσκονται «με το ένα πόδι εκτός της πόρτας». Εξετάζουν κάτω από ποια δικαιοδοσία θα μεταφέρουν τις επιχειρήσεις τους και με ποιον τρόπο.
«Οι Κύπριοι σκότωσαν τη χώρα τους σε μια μέρα» δηλώνει ο Mr Mikhin, αναφερόμενος στην ημέρα που ο κ. Αναστασιάδης δέχθηκε την πρόταση για τα 5,8 δισ. ευρώ.
Αυτό που προβληματίζει τον κ. Mikhin, ιδιοκτήτη διεθνούς ναυτιλιακής εταιρίας, δεν είναι η εισφορά αυτή καθαυτή.
Προβληματίζεται από την απώλεια της πίστης στο κυπριακό χρηματοπιστωτικό σύστημα, δεδομένο που ανησυχεί και άλλους Ρώσους.
«Οι Κύπριοι πρέπει να το καταλάβουν: Όταν το χρήμα φεύγει και τα άτομα που αγοράζουν αυτοκίνητα και ακίνητα φεύγουν επίσης. Τα μέσα επιβίωσης των Κυπρίων θα εξαφανιστούν», τονίζει.
«Υποστηρίζουν ότι ξεπλέναμε χρήμα αλλά ζούσαν με αυτά τα χρήματα για 10 έτη και το είχαν ξεχάσει», αναφέρει.
«Οι Ρώσοι μας καλούν και είναι προβληματισμένοι. Αλλά τι μπορούμε να κάνουμε. Δεν μπορούμε να τους εμποδίσουμε να φύγουν» δηλώνει ο Andreas Neocleous, δικηγόρος μερικών από των πλουσιοτέρων ατόμων της Ανατολικής Ευρώπης.
Το χειρότερο είναι η υποκρισία με την οποία η Ευρωπαϊκή Ενωση αντιμετωπίζει την Κύπρο, συμπληρώνει. Οι περισσότεροι πελάτες του κάνουν δουλειές και με μεγάλα δικηγορικά γραφεία της Ευρώπης και αυτοί είναι πιθανόν να μετακινηθούν προς τις ευρωπαϊκές χώρες αν καταρρεύσει η Κύπρος.
Άλλος δικηγόρος εκφράζει την απορία «γιατί στην Κύπρο είναι ξέπλυμα χρήματος αυτό που στο Λονδίνο είναι μια απολύτως σεβαστή επιχείρηση».
Ωστόσο δεν ετοιμάζονται να αποχωρήσουν όλοι οι Ρώσοι καθώς υπάρχει και το θέμα της διπλής φορολογίας Ρωσίας – Κύπρου. «Αν το καθεστώς αποφυγής της διπλής φορολογίας αρθεί τότε δεν έχουμε κανένα λόγο να μείνουμε στην Κύπρο», δηλώνει δικηγόρος Ρώσου ολιγάρχη.
Ο κ. Mikhin παραπονιέται πως οι Κύπριοι δεν έχουν εκτιμήσει το βαθμό στήριξης που παρέχουν οι Ρώσοι στην οικονομία τους. «Αν φύγουμε τότε ποιος θα μένει σε δωμάτια που κοστίζουν 500 δολάρια το βράδυ; Η Α. Μέρκελ;», διερωτάται.
Ωστόσο υπάρχουν σημάδια ότι οι ντόπιοι καταλαβαίνουν πόσο δραματική θα είναι μια μαζική αποχώρηση ρωσικών εταιριών.
Χαρακτηριστική είναι διαφήμιση που δείχνει μια τεράστια ρωσική σημαία η οποία από κάτω γράφει: “Brat’ya ne predaite nas!”
«Αδέλφια μην μας προδώσετε».
Financial Times/Euro2day

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.