Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Αναμένεται «ιστορική» έκκληση Οτσαλάν


Reuters, A.P.
ΑΓΚΥΡΑ. Το φετινό Νεβρόζ, η γιορτή που εκφράζει το κουρδικό εθνικό αίσθημα, ενδέχεται να αποδειχθεί καθοριστικό σημείο καμπής για την έκφραση των εθνικών πόθων των Κούρδων της Τουρκίας. Την Κυριακή, ο φυλακισμένος Κούρδος ηγέτης Αμπντουλάχ Οτσαλάν ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιήσει «ιστορική» έκκληση, γεννώντας προσδοκίες ότι η 28χρονη σύγκρουση οδεύει προς τη λήξη της.
Χθες ο Τούρκος πρωθυπουργός Ερντογάν εξέφρασε την ελπίδα ότι επίκεινται σημαντικές εξελίξεις. «Ας φέρει το Νεβρόζ (ιρανικό νέο έτος) ελπίδα, ας γίνει σπέρμα μιας διαδικασίας που θα οδηγήσει στη λύση» είπε ο Τούρκος πρωθυπουργός στη Βουλή.
Η Τουρκία έχει αναγνωρίσει ότι διεξάγει συνομιλίες με τον Οτσαλάν στη φυλακή του Ιμραλί, στόχος των οποίων είναι ο αφοπλισμός του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (ΡΚΚ) με αντάλλαγμα παραχωρήσεις που δεν έχουν ακόμη ανακοινωθεί.
«Ο,τι βήματα κι αν κάνουμε θα τα κάνουμε για το καλό του λαού και της χώρας» είπε ο Ερντογάν. Η Τουρκία, οι ΗΠΑ και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξακολουθούν να χαρακτηρίζουν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση, ενώ ο Οτσαλάν είχε καταδικαστεί σε θάνατο δι’ απαγχονισμού, πριν η ποινή του μετατραπεί σε ισόβια. Μετά την αποτυχία των προηγούμενων προσπαθειών για συνομιλίες το καλοκαίρι του 2012 ανέβηκαν αισθητά τα επίπεδα βίας στις κουρδικές περιοχές, με ανταρτοπόλεμο που κόστισε εκατοντάδες ζωές. Η βία έχει περιοριστεί στη διάρκεια των τωρινών συνομιλιών, ενώ το επόμενο βήμα αναμένεται αύριο Πέμπτη με το διάγγελμα του Οτσαλάν. Οπως δήλωσαν Κούρδοι βουλευτές, το διάγγελμα θα αναλύει «τα απαιτούμενα στρατιωτικά και πολιτικά βήματα». «Η δήλωση που ετοιμάζω θα αποτελεί μια ιστορική έκκληση» είπε τη Δευτέρα ο Οτσαλάν μέσω των βουλευτών του. «Θα περιλαμβάνει ικανοποιητικές πληροφορίες σχετικά με τις στρατιωτικές και πολιτικές διαστάσεις μιας λύσης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.