Δευτέρα 11 Μαρτίου 2013

Στο Διαδίκτυο ο φάκελος της υπόθεσης Ντρέιφους


The New York Times
Οποιοσδήποτε ενδιαφέρεται, ιστορικός ή μη, μπορεί, πλέον, να έχει ελεύθερη πρόσβαση στον απόρρητο στρατιωτικό φάκελο που χρησιμοποιήθηκε προκειμένου να καταδικαστεί ο Αλφρεντ Ντρέιφους για κατασκοπεία εναντίον της Γερμανίας το 1894. Το περιεχόμενο του φακέλου αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο από το τμήμα Ιστορίας του γαλλικού υπουργείου Αμυνας.
Η υπόθεση Ντρέιφους, μία από τις πιο πολύκροτες δίκες της σύγχρονης εποχής, συντάραξε και δίχασε τη Γαλλία για περισσότερο από μία δεκαετία, ενώ ταυτόχρονα αποτέλεσε μέτρο του πατριωτισμού, της ελευθερίας του Τύπου, των ατομικών δικαιωμάτων και της θρησκευτικής ανεκτικότητας. Με θέματα κεντρικά για την ανθρώπινη συμβίωση και κοινωνία, επίκαιρα ακόμα και σήμερα, όπως ο αντισημιτισμός, η ξενοφοβία, ο πατριωτισμός και η παράνοια, η υπόθεση Ντρέιφους λύθηκε, κατά κάποιο τρόπο, το 1906. Τότε ο λοχαγός Ντρέιφους έλαβε χάρη κι αποκαταστάθηκε στη στρατιωτική ιεραρχία έπειτα από μακρά δικαστική διαμάχη και παραμονή σε απομόνωση επί πέντε ολόκληρα χρόνια στη Νήσο του Διαβόλου, την ποινική αποικία στη Γαλλική Γουιάνα. Αρχικώς είχε καταδικαστεί σε ισόβια κάθειρξη, αλλά ακόμα και όταν το 1896 αποκαλύφθηκαν νέα στοιχεία τα οποία υπεδείκνυαν ως ένοχο έναν άλλο αξιωματικό, η ηγεσία των ενόπλων δυνάμεων, προκειμένου να προστατεύσει την «τιμή» του στρατού, τα απέκρυψε και «κατασκεύασε» πλαστές αποδείξεις ώστε να καταδικαστεί εκ νέου ο λοχαγός Ντρέιφους. Ο Εμίλ Ζολά δημοσίευσε ανοικτή επιστολή με «Κατηγορώ» στην εφημερίδα L’ Aurore το 1898, όπου κατήγγειλε τον τρόπο με τον οποίο δεν απονεμήθηκε πραγματικά δικαιοσύνη.
Η υπόθεση έκλεισε και ο ογκωδέστατος φάκελος μπήκε στο αρχείο το 1906. Ομως μέχρι σήμερα, ουδέποτε είχε δημοσιευθεί στο σύνολό του. Τώρα όλο το αρχειακό υλικό έχει σκαναριστεί, αντιγραφεί και αναρτηθεί στο Διαδίκτυο, όπου κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί να τον διαβάσει χωρίς να πληρώσει τίποτα.
Ο φάκελος, αξίζει να σημειωθεί, ουδέποτε παραδόθηκε στον λοχαγό Ντρέιφους ή τον δικηγόρο του. Τα αρχεία περιλαμβάνουν περί τα 470 έγγραφα, ενώ υπάρχουν άλλοι 84 επιμέρους φάκελοι. Σύμφωνα με την υπηρεσία μελέτης της Ιστορίας, ο φάκελος περιλαμβάνει σημειώσεις των ανακριτών, καταθέσεις μαρτύρων, επιστολές, έγγραφα που κλάπηκαν από τις πρεσβείες ξένων κρατών, αναφορές για προσωπικότητες της εποχής και πληροφορίες για τις «ομοφυλοφιλικές σχέσεις μεταξύ ορισμένων από τους πρωταγωνιστές της υπόθεσης».
Τελικά ο λοχαγός Ντρέιφους αποστρατεύτηκε τιμητικά. Ελαβε μέρος και στον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο και πέθανε στο Παρίσι στις 12 Ιουλίου του 1935, σε ηλικία 75 ετών, 29 ακριβώς χρόνια από την αθώωσή του.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.