Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Κατάπαυση πυρός κήρυξε το ΡΚΚ

Οι Κούρδοι αντάρτες του PKK κήρυξαν επισήμως κατάπαυση του πυρός με την Τουρκία.

Η ανταρτική οργάνωση Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK) κήρυξε σήμερα «επίσημη και ξεκάθαρη κατάπαυση του πυρός» με την Τουρκία αφού ο φυλακισμένος ηγέτης των ανταρτών Αμπντουλάχ Οτσαλάν έδωσε εντολή να τερματισθεί η ένοπλη εκστρατεία για αυτονομία, που συνεχιζόταν επί δεκαετίες.
"Από την 21η Μαρτίου και στο εξής, εμείς ως κίνημα, ως το PKK ... επισήμως και ξεκάθαρα κηρύσσουμε κατάπαυση του πυρός», αναφέρει ο διοικητής των ανταρτών Μουράτ Καραγιλάν σε βιντεοσκοπημένη ομιλία του που αναρτήθηκε από τον ιστότοπο Firat News.
Ο Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ο οποίος κρατείται στο νησί-φυλακή Ιμραλί μετά την καταδίκη του για προδοσία το 1999, κάλεσε το PKK στις 21 Μαρτίου, ανημέρα του κουρδικού Νέου Έτους, να παύσουν το πυρ και να αποσυρθούν από την Τουρκία.
Ο Οτσαλάν βρισκόταν από τον Οκτώβριο σε διαπραγματεύσεις με κρατικούς αξιωματούχους για τον τερματισμό της σύγκρουσης που έχει στοιχίσει τη ζωή σε 40.000 ανθρώπους αφότου άρχισε, το 1984.
Η δήλωση του Καραγιλάν, η οποία έγινε προς ένα πλήθος Κούρδων που είχαν συγκεντρωθεί στη Βόννη της Γερμανίας για να γιορτάσουν το νέο έτος, αναμενόταν, ωστόσο εξακολουθεί να αποτελεί μια σημαντική ένδειξη ότι το εκτός νόμου PKK θα συμμορφωθεί προς τις εντολές του Οτσαλάν.
Η βάση του Καραγιλάν βρίσκεται στα βουνά του βόρειου Ιράκ απ' όπου καθοδηγεί την εξέγερση του PKK κατά της Τουρκίας. Οι ΗΠΑ και η ΕΕ, μαζί με την Τουρκία, χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, θεωρούν το PKK τρομοκρατική οργάνωση.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.