Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Stratfor: Απειλείται η νομιμοποίηση της ΕΕ


H ανακοίνωση της κυπριακής κυβέρνησης τη Δευτέρα ότι ήρθε σε συμφωνία με την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο για τη διάσωση του τραπεζικού τομέα του νησιού, αναζωπύρωσε τη συζήτηση σχετικά με τους όρους αλλά και την νομιμότητα της οικονομικής βοήθειας στις χώρες της ΕΕ που αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσχέρειες. 

Μόλις ολοκληρωθεί η συμφωνία, η Κύπρος θα είναι η πέμπτη χώρα από τότε που ξεκίνησε η κρίση που θα λάβει πακέτο διάσωσης της ΕΕ και του ΔΝΤ. Οι πρώτες τέσσερις ήταν η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Κάθε φορά που χορηγείται ένα πακέτο διάσωσης, δημιουργούνται δύο ερωτήματα. Πρώτον, πρέπει το μπλοκ των 17 να στηρίζει τα κράτη μέλη του ; Δεύτερον, ποιος πρέπει να επωμίζεται το βάρος των διασώσεων ; 

Σε γενικές γραμμές οι ευρωπαϊκές ελίτ συμφωνούν ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να προσφέρει στήριξη στα κράτη μέλη της όταν αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες, ώστε να αποτρέπεται μια μετάσταση της οικονομικής κρίσης. Μόνο τα ευρωσκεπτικιστικά κόμματα (συνήθως από την άκρα δεξιά ή από την άκρα αριστερά) αμφισβητούν ανοιχτά την ανάγκη οικονομικής στήριξης. Αλλά τις περισσότερες φορές τα πακέτα διάσωσης δεν είναι ιδιαίτερα δημοφιλή, ειδικά στη Βόρεια Ευρώπη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.