Πέμπτη 14 Μαρτίου 2013

Το Ιράν θα προσφύγει κατά του «Argo»


A.P.
ΤΕΧΕΡΑΝΗ. Το Ιράν εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο να κινηθεί νομικά εις βάρος των συντελεστών της κινηματογραφικής παραγωγής, «Επιχείρηση: Argo», η οποία βραβεύτηκε φέτος με το Οσκαρ καλύτερης ταινίας. Σύμφωνα με ιρανικά μέσα ενημέρωσης, η Γαλλίδα δικηγόρος Ισαμπέλ Κουτάν-Πεϊρέ βρίσκεται στην Τεχεράνη για να συζητήσει με τοπικούς αξιωματούχους τι προβλέπεται από τη διεθνή νομοθεσία και πού μπορεί να κατατεθεί προσφυγή κατά του Χόλιγουντ. Είναι αξιοσημείωτο ότι η Κουτάν-Πεϊρέ εκπροσωπεί, μεταξύ άλλων, και τον διαβόητο, γεννημένο στη Βενεζουέλα, τρομοκράτη Ιλιτς Ραμίρεθ Σάντσεθ.
Υπενθυμίζεται πως το σενάριο βασίζεται στην ιστορία έξι μελών του προσωπικού των ΗΠΑ στην Τεχεράνη που κατόρθωσαν να διαφύγουν από το Ιράν με τη βοήθεια ενός τολμηρού πράκτορα της CIA. Η κατ’ αρχήν απόφαση για προσφυγή κατά των συντελεστών του «Επιχείρηση: Argo» ελήφθη μετά την προβολή της ταινίας σε κλειστό κύκλο αξιωματούχων του υπουργείου Πολιτισμού του Ιράν και εγκεκριμένων από την κυβέρνηση κριτικών κινηματογράφου, το βράδυ της Δευτέρας.
Οπως αναφέρει, η εφημερίδα «Σαργκ», στο περιθώριο της προβολής που διοργανώθηκε υπό τον τίτλο «Η απάτη του Χόλιγουντ», όσοι παρευρέθηκαν συζήτησαν σχετικά με τις νομικές ενέργειες στις οποίες θα μπορούσε να καταφύγει το Ιράν. Η εφημερίδα αποκαλύπτει πως οι παρευρισκόμενοι κατηγόρησαν τους συντελεστές της ταινίας ότι παρουσιάζουν ως «πολύ βίαιους τους Ιρανούς» και πως δεν αναφέρουν τα αίτια της κράτησης των ομήρων του 1979.
«Η ταινία αυτή καθαυτή αποτελεί από μόνη της παραβίαση της διεθνούς πολιτισμικής νομοθεσίας, ενώ δεν παρουσιάζει τα γεγονότα με ρεαλιστικό τρόπο», αναφέρει το ιρανικό υπουργείου Πολιτισμού.
Στην ανακοίνωση δεν εξηγούνται τα περί μη ρεαλιστικής παρουσίασης, πέραν ενός σχολίου ότι ο σκηνοθέτης (Μπεν Αφλεκ) παρέλειψε να αναφέρει ότι η κρίση του 1979 προκλήθηκε λόγω της οργής του ιρανικού λαού για την υποστήριξη που παρείχε η CIA στον σάχη. Η ταινία έχει απαγορευτεί στο Ιράν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.