Δευτέρα 25 Μαρτίου 2013

Ενδεχόμενη επίσκεψη Ερντογάν στα Παλαιστινιακά Εδάφη

Μετά τη συγγνώμη του Ισραήλ, ο Ερντογάν εξετάζει το ενδεχόμενο να επισκεφθεί τα Παλαιστινιακά Εδάφη.

Ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε σήμερα ότι ως τα τέλη Απριλίου ενδέχεται να πραγματοποιήσει επίσκεψη στα Παλαιστινιακά Εδάφη, αφού δέχθηκε την προηγουμένη τη συγγνώμη του ισραηλινού ομολόγου του, του Μπενιαμίν Νετανιάχου, για το θάνατο εννέα Τούρκων το 2010 οι οποίοι συμμετείχαν σ' ένα στολίσκο για τη Γάζα.
"Ενδέχεται να πραγματοποιήσω μια επίσκεψη στη Γάζα, μια επίσκεψη στη Δυτική Όχθη μέσα σ' αυτό το μήνα ή μέσα στον Απρίλιο», δήλωσε ο Ερντογάν προς τους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή, στη διάρκεια σιδηροδρομικής μετακίνησής του στη δυτική Τουρκία.
"Αυτό θα γίνει ασφαλώς για να βοηθηθεί η διαδικασία» της άρσης του εμπάργκο που επιβάλλουν οι Ισραηλινοί στα Παλαιστινιακά Εδάφη, η οποία ήταν μια από τις δεσμεύσεις που ανέλαβε χθες Παρασκευή ο Νεανιάχου, πέρα από τη συγγνώμη και την υπόσχεση ότι θα αποζημιωθούν τα θύματα της ισραηλινής επιδρομής κατά του στολίσκου, πρόσθεσε.
Ερωτηθείς σχετικά με την παραίτηση της Τουρκίας από τις δικαστικές διώξεις που είχε αρχίσει σε βάρος των υπεύθυνων για την επιδρομή, ο πρωθυπουργός φάνηκε προσεκτικός.
"Θα δούμε τα μέτρα που προβλέπονται σ' αυτή τη διαδικασία. Αν αυτά τα μέτρα εφαρμόζονται σωστά, θα προσφέρουμε κι εμείς μια θετική συμβολή», δήλωσε. Διευκρίνισε πως ο διορισμός ενός νέου πρεσβευτή στο Ισραήλ, καθώς η Τουρκία είχε προχωρήσει στην ανάκληση του προηγουμένου ως μέτρο αντιποίνων, θα εξαρτηθεί κι αυτή από την εφαρμογή των ισραηλινών υποσχέσεων.
Λίγο αργότερα, στη διάρκεια μιας τελετής εγκαινίων στο Εσκί Σεχίρ (βορειοδυτική Τουρκία), ο Ερντογάν διαβεβαίωσε πως ο Νετανιάχου δεσμεύθηκε να άρει «τα εμπόδια για την είσοδο καταναλωτικών αγαθών όχι μόνο στη Γάζα, αλλά σε όλα τα Παλαιστινιακά Εδάφη».
"Λάβαμε μια υπόσχεση από το Ισραήλ που αφορά μια συνεργασία με την Τουρκία για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στα Παλαιστινιακά Εδάφη», συνέχισε ο Τούρκος πρωθυπουργός στην ομιλία του η οποία αναμεταδόθηκε από τα τηλεοπτικά δίκτυα.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.