Τετάρτη 13 Μαρτίου 2013

Σύλληψη τριών μουσουλμάνων για τρομοκρατία


Δημοσίευση : 12-03-13

Reuters, ΑΠΕ
ΠΑΡΙΣΙ. Οι γαλλικές αρχές ανακοίνωσαν χθες, ανήμερα της πρώτης επετείου από το μακελειό στην Τουλούζη, τη σύλληψη τριών νεαρών μουσουλμάνων στα τέλη της περασμένης εβδομάδας με την κατηγορία ότι σχεδίαζαν τρομοκρατικές επιθέσεις, πιθανότατα στη Μασσαλία. Η αστυνομία ανακάλυψε βαρύ οπλισμό και μεγάλη ποσότητα εκρηκτικών υλών στην οικία ενός εκ των τριών συλληφθέντων στην κωμόπολη, Μαρινιάν, βορειοδυτικά της Μασσαλίας. Παράλληλα, από επικοινωνίες μεταξύ των υπόπτων, που υπέκλεψε η γαλλική αντιτρομοκρατική υπηρεσία, προκύπτει πως το «χτύπημα» θα σημειωνόταν τις επόμενες μέρες, γεγονός που κατέστησε επιτακτική τη σύλληψή τους.
«Οι έρευνες έδειξαν ότι οι ύποπτοι είχαν δημιουργήσει ένα πραγματικό εργαστήριο για την κατασκευή αυτοσχέδιων εκρηκτικών συσκευών και μολονότι δεν διαθέτουμε στοιχεία για το σχέδιό τους, από τις συνομιλίες που υποκλέψαμε προκύπτει πως είχαν αποφασίσει να επισπεύσουν το χτύπημά τους», δήλωσε χθες ο γενικός εισαγγελέας του Παρισιού, Φρανσουά Μολίν. Ισχυρίστηκε, ακόμα, ότι οι τρεις συλληφθέντες επιδίωκαν να μιμηθούν τον Μοχάμεντ Μεράχ, το 23χρονο μακελάρη της Τουλούζης.
Την ώρα που ο Μολίν ανακοίνωνε τη σύλληψη των τριών στη Μαρινιάν, ο υπουργός Αμυνας της Γαλλίας, Ιβ Λε Ντριάν μιλούσε σε εκδήλωση στη μνήμη ενός εκ των τριών στρατιωτών που δολοφόνησε πριν από έναν ακριβώς χρόνο στην Τουλούζη ο Μεράχ. Ο κ. Λε Ντριάν, ο οποίος αμέσως μετά την εκδήλωση αναχώρησε για το Μάλι, τίμησε το πρώτο θύμα του Μεράχ με το Μετάλλιο της Τιμής. Ο Μεράχ είχε δολοφονήσει τρεις στρατιωτικούς, όλοι με καταγωγή είτε από τη Βόρεια Αφρική, είτε από την Καραϊβική, καθώς και τρία παιδιά και ένα ραββίνο σε εβραϊκό σχολείο της Τουλούζης το χρονικό διάστημα μεταξύ της 11ης και 22ας Μαρτίου του 2012 όταν και σκοτώθηκε έπειτα από μάχη με τους αστυνομικούς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.