Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013

Προσκλητήριο στράτευσης από τον μεγάλο μουφτή της Συρίας


Kάλεσε «όλες τις μητέρες και τους πατέρες της πατρίδας» να εγγράψουν στις ένοπλες δυνάμεις τα παιδιά τουςThe NewYork Times
Την ευθύνη για τη δολοφονία Σύρων στρατιωτών που είχαν αναζητήσει προσωρινό καταφύγιο στην ιρακινή πλευρά των συνόρων στα μέσα της περασμένης εβδομάδας ανέλαβε, όπως αναμενόταν, φίλα προσκείμενη στην Αλ Κάιντα σουνιτική οργάνωση. Πρόκειται για τη φονταμελιστική οργάνωση «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ», η οποία στη σχετική ανακοίνωση που «ανέβασε» στο Διαδίκτυο δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει ιδιαίτερα σκληρούς χαρακτηρισμούς εις βάρος των σιιτών και της αίρεσης των Αλεβιτών, στην οποία ανήκει και ο Σύρος πρόεδρος, Μπασάρ Ασαντ. Η εξέλιξη αποτελεί μία ακόμη ένδειξη ότι η αιματηρή διένεξη στη Συρία μετατρέπεται σταδιακά σ’ ένα ακόμη πεδίο του άτυπου πολέμου μεταξύ του σουνιτικού και του σιιτικού Ισλάμ.
Η ανάληψη της ευθύνης από το «Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ» συνέπεσε με τη φετφά (θρησκευτικό διάταγμα) που εξέδωσε ο μεγάλος μουφτής της Συρίας, Σεΐχ Αχμάντ Μπαντρ αλ Ντιν Χασούν, ο οποίος ναι μεν είναι σιίτης, πλην όμως, διατηρεί άριστες σχέσεις με το καθεστώς Ασαντ. Με τη φετφά, ο Σεΐχ Χασούν καλεί «όλες τις μητέρες και τους πατέρες της πατρίδας» να εγγράψουν στις ένοπλες δυνάμεις τα παιδιά τους προκειμένου να εξουδετερωθεί η απειλή των συνωμοτών ξένων, μεταξύ των οποίων Αραβες, σιωνιστές και Δυτικοί.
Η φετφά έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς υποδηλώνει πως οι κυβερνητικές δυνάμεις έχουν ανάγκη από περισσότερους νεοσύλλεκτους και πολλοί εκτιμούν πως η προώθηση νόμων που θα καθιστούν υποχρεωτική την επιστράτευση είναι ζήτημα ημερών. Παράλληλα, όμως, η φετφά έχει όλα τα χαρακτηριστικά μιας πρόσκλησης σε ιερό πόλεμο (τζιχάντ), κάτι που σηματοδοτεί στροφή 180 μοιρών για τον Ασαντ, ο οποίος παρουσίαζε ανέκαθεν εαυτόν ως κοσμικό. Ο τελευταίος έχει κατ’ επανάληψη αποδοκιμάσει τις εκκλήσεις των φανατικών σουνιτών για τζιχάντ εις βάρος του καθεστώτος του.
«Σήμερα πολεμάμε σε πολλαπλά μέτωπα», δήλωσε στη συριακή κρατική τηλεόραση ο Σεΐχ Χασούν. «Πολεμάμε τα ξαδέλφια μας που μας πρόδωσαν και μερικούς από τους γιους του έθνους οι οποίοι υπέστησαν πλύση εγκεφάλου και σήμερα ζητούν από τους Γάλλους, τους Βρετανούς και τους Αμερικανούς όπλα προκειμένου να διαμελίσουν τη Συρία και να κατακερματίσουν τον αραβικό κόσμο», συνέχισε ο ίδιος. Ο Σεΐχ Χασούν, ο γιος του οποίου σκοτώθηκε σε ενέδρα των ανταρτών το 2011, δεν παρέλειψε να στοχοποιήσει τη Σαουδική Αραβία και το Κατάρ, υπογραμμίζοντας πως «όσοι βάζουν στο στόχαστρο τη Συρία, τη χώρα των θεϊκών μηνυμάτων, ουσιαστικά στοχοποιούν το αραβικό και το ισλαμικό έθνος».
Στην ανακοίνωση του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» σχετικά με το μακελειό της 4ης Μαρτίου, περιγράφεται αρχικά πως οι Σύροι στρατιώτες υποχρεώθηκαν να διαφύγουν στην επαρχία Ανμπάρ του Ιράκ ύστερα από επίθεση ανταρτών σε φυλάκιο της συριακής επαρχίας Νινεβέ κοντά στα σύνορα. Η επίθεση του «Ισλαμικού Κράτους του Ιράκ» σημειώθηκε όταν οι στρατιώτες, περισσότεροι από εβδομήντα, μεταφέρονταν με λεωφορεία και συνοδεία ιρακινών αστυνομικών πίσω στα σύνορα με τη Συρία. «Το σημείο της ενέδρας μετετράπη σε νεκροταφείο όπου το αίμα των ακάθαρτων Ραφιντά και Νουσαρίγις αναμείχτηκε», υπογραμμίζεται στην ανακοίνωση. «Ραφιντά» είναι ο υποτιμητικός χαρακτηρισμός που χρησιμοποιούν οι σουνίτες για τους σιίτες και «Νουσαρίγις», ο αντίστοιχος για τους Αλεβίτες. Από την επίθεση με αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς και οπλοπολυβόλα σκοτώθηκαν τουλάχιστον 42 Σύροι στρατιώτες και δεκατέσσερις Ιρακινοί αστυνομικοί.
Το γεγονός ότι ο εμφύλιος στη Συρίας προσλαμβάνει ολοένα και περισσότερα χαρακτηριστικά ενδοθρησκευτικού πολέμου επισημαίνεται και σε έκθεση του Συμβουλίου για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Γενεύη. «Καμία πλευρά δεν φαίνεται ικανή να κυριαρχήσει επί της άλλης, με αποτέλεσμα την κλιμάκωση της βίας λόγω της εσφαλμένης αντίληψης ότι η νίκη είναι κοντά», σχολίασε ο επικεφαλής της ειδικής επιτροπής για τη διερεύνηση υποθέσεων παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Συρία, Πάολο Πινέιρο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.