Τετάρτη 20 Μαρτίου 2013

Ιράκ: Η αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για τις επιθέσεις κατά των σιιτών



Οι Ιρακινοί δεν έχουν λόγο να τιμούν την 10η επέτειο του πολέμου.
Το ιρακινό σκέλος της αλ Κάιντα ανέλαβε την ευθύνη για το κύμα αντισιιτικών επιθέσεων που προκάλεσαν το θάνατο σε 52 ανθρώπους χθες Τρίτη στο Ιράκ με ανακοίνωσή του που έδωσε στη δημοσιότητα σήμερα, 10η επέτειο της εισβολής στη χώρα των συμμαχικών δυνάμεων.
«Αυτό που πάθατε την Τρίτη δεν είναι παρά μόνο μια πρώτη γεύση και θα ακολουθήσουν αντίποινα για αυτούς που εκτελέσατε», τονίζει στην ανακοίνωση το Ισλαμικό Κράτος του Ιράκ (ISI), το οποίο απαρτίζουν σουνίτες αντάρτες, οι οποίοι συνδέονται με την αλ Κάιντα.
Οι χθεσινές επιθέσεις, περισσότερες από είκοσι, είχαν στόχο την σιιτική κοινότητα στην Βαγδάτη και στα περίχωρά της
Το ISI επισημαίνει επίσης πως πραγματοποίησε τις επιθέσεις αυτές για να απαντήσει στις δηλώσεις του ιρακινού υπουργού Δικαιοσύνης, ο οποίος υπογράμμισε πως το Ιράκ θα συνεχίσει να εκτελεί θανατοποινίτες.
Την περασμένη χρονιά οι ιρακινές αρχές εκτέλεσαν 129 καταδικασμένους σε θάνατο, παρά τις εκκλήσεις της διεθνούς κοινότητας για εφαρμογή μνημονίου για την θανατική ποινή.
Στο μεταξύ, το Ιράκ τιμά με τη μεγαλύτερη δυνατή διακριτικότητα την δέκατη επέτειο της εισβολής των δυνάμεων της συμμαχίας στη χώρα, σε μια τεταμένη ατμόσφαιρα εξαιτίας των καθημερινών επιθέσεων που υπονομεύουν την σταθερότητα.
Ο σιίτης πρωθυπουργός Νούρι αλ-Μάλικι δεν θα αναφερθεί με οποιοδήποτε τρόπο στην σημερινή επέτειο. Αντίθετα η κυβέρνηση φαίνεται να έχει την πρόθεση να γιορτάσει την πτώση της Βαγδάτης, στις 9 Απριλίου, η οποία συμβολίζει την πτώση του καθεστώτος του Σαντάμ Χουσέιν.
Οι Ιρακινοί δεν έχουν διάθεση για εορτασμούς αφού στην πραγματικότητα η δικτατορία του Σαντάμ πολύ γρήγορα παραχώρησε τη θέση της στις βιαιότητες που πλήττουν εδώ και δέκα χρόνια τη χώρα.
Η μη κυβερνητική οργάνωση Iraq Body Count, με έδρα την Βρετανία επισημαίνει πως τουλάχιστον 112.000 πολίτες έχουν σκοτωθεί από τις 20 Μαρτίου 2003.
Στην πολιτική σκηνή, το Ιράκ απέχει πολύ από το να είναι η παραδειγματική δημοκρατία που φανταζόταν η κυβέρνηση του Τζορτζ Μπους όταν άρχισε ο πόλεμος. Ο πρωθυπουργός αλ Μάλικι υπονομεύεται από τους κυβερνητικούς εταίρους του και η σουνιτική μειονότητα επιδιώκει την «περιθωριοποίησή» του.
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.