Δευτέρα 6 Μαΐου 2013

Αποκλιμάκωση της έντασης μεταξύ Κίνας και Ινδίας στα Ιμαλάια

Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, όταν οι ινδικές δυνάμεις κατηγόρησαν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό πως παραβίασε την de facto συνοριογραμμή.

Σημαντικό βήμα αποκλιμάκωσης της πρόσφατης έντασης μεταξύ Κίνας και Ινδίας πραγματοποίησαν την Κυριακή Πεκίνο και Νέο Δελχί, προβαίνοντας στην ταυτόχρονη απομάκρυνση των δυνάμεών τους από στρατόπεδα που απέχουν μονάχα 300 μέτρα μεταξύ τους κατά μήκος της αδιευκρίνιστης σινο-ινδικής μεθορίου στην περιοχή των Ιμαλαΐων.
Όπως μεταδίδουν ινδικά μέσα ενημέρωσης, οι δύο πλευρές υποχώρησαν έπειτα από συμφωνία που επετεύχθη μεταξύ των τοπικών διοικητών. Είχαν προηγηθεί τρεις άκαρποι γύροι διαβουλεύσεων.
Η συμφωνία της Κυριακής ήλθε τέσσερις ημέρες πριν την προγραμματισμένη επίσκεψη του Ινδού υπουργού Εξωτερικών, Σαλμάν Κουρσίντ, στο Πεκίνο.
Η κρίση ξέσπασε στα μέσα Απριλίου, όταν οι ινδικές δυνάμεις κατηγόρησαν τον Λαϊκό Απελευθερωτικό Στρατό πως παραβίασε την de facto συνοριογραμμή που χωρίζει τις δύο χώρες (Γραμμή Πραγματικού Ελέγχου), εισβάλλοντας μέχρι και 19 χιλιόμετρα σε ινδικό έδαφος. Από την πλευρά της, η Κίνα αρνείται τις κατηγορίες.
www.skai.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Παρακαλούνται οι φίλοι που καταθέτουν τις απόψεις τους να χρησιμοποιούν ψευδώνυμο για να διευκολύνεται ο διάλογος. Μηνύματα τα οποία προσβάλλουν τον συγγραφέα του άρθρου, υβριστικά μηνύματα ή μηνύματα εκτός θέματος θα διαγράφονται. Προτιμήστε την ελληνική γλώσσα αντί για greeklish.